Betatt av en ugle

Slagugler er aggressive, og kommer du for nær dem, deler de ut harde slag med klørne. Men en av hunnene hadde ikke noe imot å bli fotografens muse.

22. juni 2012 av Amanda Fiegl

Sven Za?ek var egentlig på jakt etter elg i en kald skog i Estland da et annet dyr fikk øye på ham: en slagugle. Han stirret inn i de svarte øynene og det hjerteformede ansiktet – og fra da var unge Sven Za?ek ugjenkallelig besatt av ugler.

Snart vendte han tilbake til skogen utstyrt for å kunne skyte med noe helt annet. Han var litt redd da han strammet hetten på genseren sin. Uglene, som har et vingespenn på 120 cm, er nemlig kjent for å angripe med harde slag med klørne hvis man kommer for nær. Men den hunnuglen han møtte, var reservert og trakk seg tilbake hver gang han gikk fram. Etter å ha holdt seg på avstand i to måneder, hadde den blitt modig nok til å stupe etter en mus like foran kameralinsen.

Ublu som en reality-stjerne lot uglen ham fra den dagen fotografere henne i hverdagsdramaer slik de utfoldet seg i over tre år: Kurtiseringen blomstret. Gnagere ble fortært. Pipende unger vokste opp. Men i 2010 forsvant hun. Sven Za?ek mener at årsaken er skogsdrift i nærheten, der de råtne trærne som uglene bruker til å bygge reir i, blir fjernet.

Det finnes noen få hundre tusen slagugler i Europa og millioner i Nord-Asia. Sven Za?ek vet at han vil finne andre ugler, men denne hunnuglen var noe helt spesielt.

Kanskje du er interessert i ...

Les også