Vinter-OL i omstridt område i Russland

Vinter-OL blir arrangert i Russland i februar 2014, men bak de sportslige idealene lurer misnøyen med diskriminering, miljøødeleggelse og maktmisbruk.

7. januar 2014 av Brett Forrest

Vinter-OL i Russland i februar 2014 år er kulminasjonen på alt det Vladimir Putin har oppnådd som russisk statsleder. Men bak overflaten på det dyreste OL i historien ulmer uroen.

Undertrykkelse og opprør

Lekene i Sotsji ved Svartehavskysten går av stabelen i kjølvannet av en ny diskrimerende lov mot homoseksuelle, krigen mot Georgia og på skueplassen for noe mange betegner som et folkemord på tsjerkesserne. Flere av naborepublikkene opplever dessuten vedvarende islamske opprør, og i Abkhasia, som ligger bare 3 km fra OL-løypene, har terrororganisasjonen Kaukasus-emiratet i juli 2013 oppfordret sine tilhengere til å sørge for at det ikke blir noe OL.

Påstander om korrupsjon florerer i vide kretser, høye temperaturer truer det snøfallet som er nødvendig for at konkurransene kan gjennomføres, og aktivister har oppfordret til boikott av lekene.

Kosakkmilitsen patruljerer igjen

Vladimir Putin har reagert med å forby protestaksjoner og massemøter i Sotsji under lekene og bringe den eldgamle, fryktede kosakkmilitsen – som tradisjonelt ikke begrenser seg til å operere innenfor lovens grenser - til live igjen.

Vil det lykkes Putin å gjøre vinterlekene til en maktdemonstrasjon fra et land på vei mot fordums styrke, eller vil politiske protester i og utenfor landet overskygge begeistringen over de idrettslige prestasjonene?

Les mer

Bli med bak maktens fasade i hele artikkelen om det kontroversielle russiske vinter-OL.

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å logge inn. Hvis ikke du allerede er registrert som medlem av natgeo.no, blir du bedt om å opprette en profil. Det tar mindre enn et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også