Verdens villste skisportsteder

Skiløp på en magmaboblende vulkan i Chile, 20 km sammenhengende off-piste i Chamonix og slalåmkjøring mellom piggtråd og FN-soldater på Golanhøydene nær Syria. Vi tar deg med til syv helt unike skisportsteder i den store hvite verden.

1. februar 2016 av Mikkel Skovbo

Mest lavasprudlende: Ski Pucón

Foto: Scanpix

Skisenteret Ski Pucón i Chile i Andesfjellene kombinerer noen av Sør-Amerikas høyeste skiløyper med muligheten til å ta en titt ned i en av verdens mest aktive vulkaner. Besøkende kan gå opp til stratovulkanen Villaricas røykfylte kraterkant og stirre ned i en boblende magmasuppe, før de tar turen ned på ski fra 2840 meters høyde.

Vulkanens seneste utbrudd var i 2015, da lava og aske virvlet én kilometer opp i luften. Men skigjestene ble informert på forhånd.

Beliggenheten på den sørlige halvkule betyr at man kan stå på ski på vulkanen i den årstiden det ikke er noe snø i Europa. Sesongen varer fra juni til oktober.

Verdens farligste: Mount Hermon

Foto: Shutterstock

Like ved en av verdens blodigste borgerkriger – på Golanhøydene mellom Israel og Syria – ligger skisportstedet Mount Hermon. Israelerne etablerte feriesenteret på 1970-tallet etter å ha erobret det omstridte fjellområdet under Yom Kippur-krigen, og i dag svermer det av israelske soldater og politifolk i løypene for å ivareta sikkerheten.

FN har også anlagt den høyeste observasjonsposten i verden på toppen av fjellet. Og det ligger et minefelt like i nærheten.

Spesialtrente alpinsoldater patruljerer Mount Hermon. Foto: Wiki Commons

Det israelske skisportstedet kan tilby fem gamle stolheiser, men har litt problemer med snøgarantien da området ligger på mellom 1600 og 2040 m.o.h.

Mest snøsikre: Mount Baker Ski Area

Mount Baker i staten Washington i det nordvestlige hjørnet av USA er et lite, men hyggelig sted med 10 heiser, 38 løyper – og 16,4 meter snø i gjennomsnitt hver sesong!

I sesongen 1998–1999 satte Mount Baker til og med verdensrekord i snø da området ble velsignet med 29,9 meter av det hvite gullet.

Skisenteret ligger på bare 1100–1600 meters høyde i fjellkjeden Cascade Range, men får masse fuktighet inn fra Stillehavet som gir de store snømengdene.

Mest kompromissløse: La Grave

Foto: Wanderbat/Graphiq

Forestill deg et helt fjell med bare én gondol og off-piste-løyper på alle kanter. Da har du La Grave.

Det franske skisportstedet er et paradis for erfarne freeridere med 2150 høydemeter av noe av den mest utfordrende off piste-kjøringen i verden. Det er ingen avskjerming, skilting eller skredsikring i området, men til gjengjeld er fjellet spekket med bresprekker og forrevne fjellutspring.

Verdens største: Les Trois Vallées

Klikk på bildet for å forstørre. Grafikk: Les Trois Vallées

Kvantitet er kvalitet hvis man foretrekker lange turer fra fjell til fjell. Og her kan ingen måle seg med Les Trois Vallées – De tre dalene – som kan skryte av hele 493 effektive løypekilometer.

Området består av de tre sammenhengende skisportstedene Val Thorens, Méribel og Courchevel, hvorav Val Thorens er det største og samtidig Europas høyest beliggende skisportsby (2300 m).

Mest skremmende løype: Crested Butte

Foto: Non-credited/Whitelines.com

Ja, man kan finne andre og vel så skremmende nedfarter der ute. Men ingen har et så avskrekkende navn som løypa "Body Bag" – Likpose - på skisenteret Crested Butte i Colorado, USA.

Løypa starter med en helningsgrad på 55° på de første 85 høydemeterne og er full av trær og fjellformasjoner som man må navigere rundt og hoppe over.

Den halsbrekkende nedfarten ligger i ekspertområdet "Extreme Limits", som var et av arnestedene for ekstremskisporten i begynnelsen av 1990-årene og lagde snø til noen av de første big mountain-konkurransene.

Lengste off piste-nedfart: Chamonix

Det er flere gode grunner til å ta gondolen opp til fjelltoppen Aiguille du Midi (3842 m) ved den franske skisportsbyen Chamonix.

For det første er det verdens høyeste gondoltur. For det andre er tinden en del av Mont Blanc-massivet og det nærmeste du kommer Europas høyeste fjell (4808 m) uten å klatre opp det for egen maskin. Og for det tredje får du en nedfart på 20 km – 2700 høydemeter – gjennom noe av det vakreste og mest forræderske brelandskap du kan komme i nærheten av.

Turen kalles Vallée Blanche og er verdens lengste off-piste-løype. En lokal guide er sterkt å anbefale.

Aiguille du Midi: Turen starter her. Foto: Wiki Commons

De beste skisportstedene kan settes inn i en formel

Ideelt ligger de ca. 45 grader nord eller sør for ekvator, i den vestlige delen av en større landmasse OG byr på snø dannet av kaldfronter.

Kanskje du er interessert i ...

Les også