Trip Jennings

Kajakkpadleren Trip Jennings er en av våre utvalgte våghalser i portrettserien om modige menn og kvinner som flytter grensene på sitt område.

10. januar 2013 av Pat Walters

Trip Jennings har styrt kajakken sin gjennom all verdens skummende og strie elver, og i 2008 padlet han for første gang elven Kongos notorisk opprørte nedre løp. Den 30 år gamle amerikaneren har nå også begynt å bevege seg rundt til fots, på motorsykkel og i fly når han setter kursen mot fjerne områder i naturvernets navn. Han har bl.a. samlet inn elefantmøkk i Den demokratiske republikken Kongo for å lage et DNA-kart over elefantbestander, slik at man kan spore kilden til det elfenbenet som selges av krypskyttere. Og i fjor sommer dokumenterte han den truede Alaskalaksens vandringer.

Du filmet laksevandringen fra et fly fløyet av naturforskeren Mike Fay?

Mike er en flink, men ganske gal flyger. Vi fløy tre meter over elven med 60 meter høye trær på hver side, noe som var svært skremmende. Hele veien stirret jeg på en iPad som viste opptakene fra kameraene om bord. Innimellom føltes det som et dataspill. Når jeg padler kajakk, kan jeg i det minste innbille meg at jeg er herre over min egen skjebne.

Du beveger deg alltid langt bort fra allfarvei – med eller uten kajakk.

Det er veldig viktig å nå ut til de siste uspolerte stedene, dokumentere dem og vise dem fram for resten av verden i håp om at de kan forbli uspolert.

Det kan ikke alltid være en lett oppgave?

I Kongo har jeg opplevd å ligge på bakken med ansiktet ned i sanden og et geværløp i nakken. Da jeg var der sist, satte en krigsherre fram dødstrusler mot alle naturvernere som jobbet i området.

Er du redd for at du skal dø på en av turene dine?

Jeg er nok ikke så redd for døden. Men når det er sagt, ønsker jeg ikke å dø på en ekspedisjon. Jeg vil gjerne dø når jeg har blitt en gammel mann og ligger i en seng. Ikke i et fly midt ute i villmarken eller som offer for en kule fra en krypskytter.

Kanskje du er interessert i ...

Les også