Kungfu-skolene

Skolene er fulle av gutter – og i økende grad jenter – fra alle provinser og sosiale klasser fra fem år og opptil slutten av 20-årene. Noen kommer med en drøm om å bli filmstjerner eller ­berømte kickboksere. Andre for å lære teknikker som kan sikre dem en god jobb i militæret, ­politiet eller i privat vakttjeneste. Og så er det de som blir sendt hit av foreldrene sine for å lære disiplin og hardt arbeid.

15. oktober 2010

Skolene er fulle av gutter – og i økende grad jenter – fra alle provinser og sosiale klasser fra fem år og opptil slutten av 20-årene. Noen kommer med en drøm om å bli filmstjerner eller berømte kickboksere. Andre for å lære teknikker som kan sikre dem en god jobb i militæret, politiet eller i privat vakttjeneste. Og så er det de som blir sendt hit av foreldrene sine for å lære disiplin og hardt arbeid.

Seks dager i uken 11 måneder i året kryr disse skolene av liv helt fra solen står opp. Store hærskarer av elever kledd i like treningsdrakter er klare til å begynne treningen. Her står mange hundre barn som vel å merke alle er født i det nye Kina, på rad og rekke og for å trene kungfu. De har blikket rettet rett framover og ryggen er rak, mens de bokser og sparker i takt, og stemmene deres bryter stillheten når de gjentar instruktørenes kamprop.

Et par dager før Hu Zhengsheng besøker sin mesters dødsleie, får han en telefonoppringing som mange kung-fu-utøvere drømmer om hele livet. En filmprodusent fra Hongkong tilbyr ham en hovedrolle. Det er ikke vanskelig å gjette hvorfor. For Hu Zhengsheng utstråler en selvsikkerhet som han har opparbeidet gjennom mange år med fysiske og mentale utfordringer. Likevel er han usikker på dette filmtilbudet. Han har vanskelig for å akseptere at kungfu som regel blir framstilt som en sanseløst voldsorgie som helt overser alle de viktige grunnprinsippene i denne disiplinen om moral og respekt for motstanderen. Han er også redd for at Yang Guiwus andre disipler skal miste respekten for ham. Og han er også bekymret for berømmelsens bakside. Mesteren hans hadde jo innskjerpet hvordan han skulle fortsette å være ydmyk selv om han etter hvert ble den beste blant elevene. Ydmykheten seirer over hovmodet, var mester Yang Guiwus læresetning. Hovmodet bringer mennesket til fall.

På den annen side vil filmrollen kunne skaffe Hu Zhengshengs egen lille kungfu-skole omtale og bedre økonomi. Han grunnla skolen for åtte år siden, med sin mesters velsignelse, i noen betongbygninger utenfor Dengfeng. Og i motsetning til de store kungfu-akademiene, som legger vekt på akrobatikk og kickboksing, underviser Hu Zhengsheng de 200 guttene (og noen få jenter) i tradisjonell Shaolin-kungfu, som han selv har lært av Yang Guiwu.

Kampen er imidlertid ikke den viktigste læren i kung-fu, forklarer Hu Zhengsheng. Han konsentrerer seg om ære. De ferdighetene han lærer elevene sine, er kjedet sammen med høy grad av ansvarlighet. Den enkelte elev skal være respektfull og villig til å ”sluke bitterheten sin”, på samme måte som eleven skal lære å håndtere motgang og bruke denne lærdommen til å disiplinere viljen og personligheten sin.

Kanskje du er interessert i ...

Les også