Gullpokalen

Verdens beste spillere skal kjempe mot hverandre under fotball-VM i Sør-Afrika om en premie de ikke for lov til å ta med seg hjem

26. mai 2010

VM-tittelen er nok den mest ettertraktede tittelen innen fotballen. Men en ting kan ikke vinnerne ta med seg hjem: selve trofeet. Skulpturen, som er av 18 karat gull (til høyre), er forsvarlig innelåst på et hemmelig sted.

Slik har det vært helt siden forgjengeren til pokalen, Jules Rimet-trofeet, ble stjålet med krav om løsepenger, gjenfunnet og stjålet igjen for bestandig i Brasil i 1983. Skulpturen ble første gang stjålet i mars 1966 fra en utstilling i London der finalen ble utkjempet det året. Heldigvis sørget hunden Pickles for at nasjonen ikke tapte ansikt da den snuste opp trofeet som lå innpakket i avispapir i en hage. Det utløste en plass for Pickles ved siden av statsministeren i landet da England feiret VM-seieren den sommeren. England har ikke vunnet VM siden den gangen.

Vinnerne av årets turnering i Sør-Afrika får bare en gullforgylt kopi av etterfølgeren av Rimet-trofeet. Fotballfans fikk likevel en sjelden anledning til å se den ekte pokalen nylig: Det nye trofeet, som har vært i bruk siden 1974, har nemlig vært på turné til 83 land. ”Bare statsledere og vinnere av tittelen får lov å holde trofeet,” sier FIFAs talsmann Alex Stone. Vi andre får bare lov til å se – og drømme.

Kanskje du er interessert i ...

Les også