Jessica Hilltout forklarte og dokumenterte nøye sitt prosjekt i notatbøkene. Øverst på denne siden står det et løfte hun ga seg selv, om å vende tilbake til Afrika med baller og utstyr. Året etter gjorde hun akkurat det.

Galleri: Fotball i Afrika

Langt ute på landet i Afrika spretter fotballene i uventede retninger.

21. februar 2013

Langt ute på landet i Afrika spretter fotballene i uventede retninger. Foto: Jessica Hilltout.

Før skoledagen begynner i Gondola i Mosambik, demonstrerer 13 år gamle Isaac sin ballproduksjonsteknikk. Ved hjelp av garn, slitt stoff og et oppblåsbart kondom kan han lage en fotball på ca. 30 minutter.

Spillere i Ouagadougou i Burkina Faso sender ballen i dette trekvart meter høye mini­målet. "Man trenger ikke å være rik eller ha en velpleid gressplen for å spille fotball", sier historikeren Peter Alegi. "Man trenger et flatt areal og en improvisert ball."

I Chicome i Mosambik er fotballen til Orlando laget av plastposer og bark og flis fra et tre.

Poser bundet med tau blir til en ball i Bibiani i Ghana.

Et gulltrofé laget av plast står til skue i et hjem i Lomé i Togo.

Thandile deler tiden mellom lekselesing og den sørafrikanske fotballklubben Cape Town Stars.

Carlos Ribeiro står med en ball han har laget av søppel­ i Inharrime i Mosambik, der gutter lærer å lage baller i femårsalderen.

Mensah Dosseh har kjøpt fotballsko på et marked i Abidjan i Elfenbenskysten og pyntet dem med navnet på favorittlaget sitt: Barcelona.

I Kumasi i Ghana har Michael Sarkodie en av byens mange vanlige fotballer under armen på Anokye Stars’ bane. Sani Pollux grunnla fotballklubben i 1956. "Fotball holder dem unna kriminalitet", sier han om de 150 guttene han trener.

Kanskje du er interessert i ...

Les også