Fallskjermhopperen Felix Baumgartner

Felix Baumgartner er den første til å bryte lydmuren ved bare å la seg falle. I oktober 2012 løftet en ballong ham opp i stratosfæren. Han hoppet og falt 36,3 km – som er rekord for et fallskjermhopp – og kom opp i en fart på 1356 km/t.

27. juni 2013 av Marc Silver

Felix Baumgartner er 44 år og den første til å bryte lydmuren ved bare ... å la seg falle. I oktober i fjor løftet en ballong ham opp i stratosfæren. Han hoppet, han falt 36 300 km – som er rekord for et fallskjermhopp – og kom opp i en fart på 1356 km/t. Nå har han planer om å fly redningshelikopter.

Det er de som sier at det du gjorde, var et stunt.

Hvem sier det?!

Du var sponset av Red Bull. Og et hopp fra 36 300 meter virker som et stunt.

Jeg liker ikke ordet "stunt". Men hva er et stunt? Et forsøk på å gjøre noe som er ekstremt risikabelt. Det krever planlegging. Sikkerheten er på topp. Det samme gjelder her.

Hvis det ikke er et stunt, hva lærte du da?

Vi beviste at man kan overleve i stor høyde. Vi testet framtidens romdrakter. NASA er interessert i data om hva som skjer når et menneske bryter lydmuren.

Var du nervøs?

Jeg var ikke redd. Jeg ba ikke til Gud. Jeg hadde trent. Det kunne se ut som om vi tok en ekstraordinært stor risiko, men vi kom ikke bare inn fra gaten og hoppet ut som helter. Vi iverksatte et omfattende program. Vi hadde et høydekammer. Vi tok hele romkapselen inn dit og gjorde forsøk der. Man er nødt til å stole på lagkameratene sine og sine egne evner.

Hvordan er det å være oppe i rommet?

Man forstår hvor små vi er. Det var fantastisk å stå der ute. Man er den eneste personen i verden som har det privilegiet å være der. Samtidig vet man at man bare har oksygen til ti minutter. Så man tar et skritt fram, og finner ut om man kan fly med lydens hastighet.

Var det noe fysisk ubehag?

Når det brenner, vet man at jo nærmere man kommer, jo varmere og farligere blir det. Man kan føle det, og man kan se det. Men [det å være i rommet] gjør ikke vondt så lenge man er beskyttet av romdrakten.

Hva tenkte du på?

Til å begynne med føles det som å fly. Farten øker. Man beveger seg sinnssykt fort, men man har ingen referansepunkter, så man rekker aldri å oppfatte hvor fort man faller.

Kanskje du er interessert i ...

Les også