Saudi-Arabias kvinner bryter tabuer

De er annenrangsborgere i sitt eget land – men de er langt fra handlingslammede. Bli med National Geographic inn i de saudiarabiske kvinnenes lukkede verden, og les om hvordan de - tross begrensede muligheter - utfordrer det mannsdominerte samfunnet.

29. februar 2016

Kvinnene i Saudi-Arabia er underlagt en langt rekke forbud. De kan ikke kjøre bil, og de er avhengig av en formell tillatelse fra en mannlig verge for å få et pass, gjennomføre visse juridiske saker, eller reise til utlandet.

Kimen til dette samfunnet ble lagt på 1980-tallet, da en konservativ islamistisk bølge skyllet over Midtøsten.

De saudiarabiske myndighetene innførte et landsdekkende religiøst politi som krevde at alle borgere underla seg strenge regler fra ekstremt konservative kulturer.

Ideen bak er at ved å holde menn og kvinner adskilt, kan man opprettholde samfunnets dyd og forebygge moralsk forfall.

I dag kommer dette til uttrykk over alt: For å unngå at menn så mye som får et glimt av en kvinnekropp, er hotellenes svømmebassenger forebeholdt menn. De fleste saudiarabiske klesbutikkene har ingen prøverom, da kvinner nekter å ta av seg klærne hvis det er mannlige ekspedienter utenfor døren. Siden vestlige filmer betraktes som moralsk problematiske, og fordi kinosalens mørke gjør det enklere for menn og kvinner å omgås, har Saudi-Arabia kun én kino.

Store framskritt

Kvinnene har betalt en høy pris for dette samfunnssynet. Men det har ikke brakt dem ned i knestående, og til og med i Saudi-Arabia skjer det framskritt i retning av større likestilling.

Blant annet på grunn av reformene som ble innført av den nå avdøde, kong Abdullah, har saudiarabiske kvinner i dag gode utdannelsesmuligheter. Og kvinnene har i aller høyeste grad grepet de nye mulighetene. På saudiarabiske universiteter er det faktisk flere kvinnelige studenter enn mannlige, og i 2014 var mer enn 35.000 saudiarabiske kvinner skrevet inn på utenlandske universiteter. Når de kommer hjem, kan de fleste av dem ikke vente med å bidra til forandringer i hjemlandet.

Få gratis adgang til hele artikkelen

Les hele artikkelen om livet som kvinne i Saudi-Arabia fra National Geographic nr. 2/2016, og finn ut hva du selv mener om at kvinner ikke kan kjøre bil her:

Kanskje du er interessert i ...

Les også