Maoistiske opprørere truer India

I de indiske delstatene Chattisgarh og Jharkand plyndrer naxalitt-bevegelsen de mineralrike områdene og utnytter den ekstremt fattige lokalbefolkningen. Opprørerne har blitt kalt Indias største sikkerhetstrussel.

14. april 2015 av Anthony Lloyd

Naxalitt-militsen har tatt kontroll over jungelen

I uframkommelige jungelområder i de indiske delstatene Chattisgarh og Jharkand – der 90% av Indias kullreserver og over 50% av landets mineralforekomster er å finne – har den maoistiske naxalitt-militsen skapt et styre med skyggemyndigheter, kommunisme, folkedomstoler og bevæpnede celler.

Opprørske maoister rekrutterer advasi-folk

De første maoistene kom til Abujmarh-jungelen i delstaten Chattisgarh i 1989 på flukt fra myndighetene. Det lokale adivasi-folket, som lever i ekstrem fattigdom utenfor myndighetenes rekkevidde, så nye muligheter i den militante kommunismen og ønsket opprørerne velkommen. Mange adivasi-folk har dessuten latt seg rekruttere til bevegelsen.

Lokalbefolkningen følte seg nemlig sviktet av regjeringen og gruveindustrien, som hadde begynt å fordrive dem og ekspropriere jorden deres, og de håpet derfor at opprørerne skulle hjelpe dem til en mer rettferdig fordeling av de store mineralrikdommene.

Naxalitt-militsen utnytter lokalbefolkningen og gruveindustrien

Et opprør skal finansieres, og naxalitt-militsen har oppdaget at rikdommene i i området er en lukrativ forretning. Med vold og trusler tvinger de nå gruveselskaper til å betale dem store summer i bestikkelser. ”I mange deler av India er maoismen ikke lenger drevet av ideologi, men av afgifter," har Indias tidligere minister for utvikling i landområdene, Jairam Ramesh, uttalt.

Det etterlater adivasi-folket i en enda vanskeligere situasjon. De lever fremdeles i ekstrem fattigdom og trues nå i tillegg av en velstående og velorganisert milits med medlemmer som ikke nøler med å drepe hvis de føler at inntektene er truet.

Les mer

Bli med National Geographic på et farlig oppdrag i den indiske jungelen og møt noen av de lokale som har stått ansikt til ansikt med naxalitt-bevegelsens grusomheter. Les hele artikkelen Indias kullfyrte opprør fra National Geographic nr. 5, 2015 her.

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Det er gratis å opprette en profil og tar bare et øyeblikk. Når du klikker på last-ned, får du anledning til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også