Kumarier: Nepals levende gudinner

I middelalderen hadde nesten hver eneste by i Kathmandu-dalen sin egen kumari. I dag finnes det bare ti kumarier igjen i Nepal, og de velges – akkurat som den gangen – bare blant familier som er tilknyttet bestemte tradisjonelle lokalsamfunn.

23. juni 2015

Kumarier er betegnelsen for Nepals levende gudinner. Å være kumari er både en velsignelse og et stort ansvar for de unge jentene som innehar tittelen.¨

Gudinne som seksåring

Seks år gamle Unika hører til den buddhistiske befolkningsgruppen newar som i mange hundre år har tilbedt svært unge jenter som kumarier, dvs. levende gudinner. Hun har akkurat vært igjennom en rituell utvelgelsesprosess og har nå blitt opphøyd til gudinne.

Nå skal Unika gå kledd i rødt, og ved høytider skal pannen hennes males rød som uttrykk for kreativ energi. Et av rommene i hjemmet hennes skal reserveres som tilbedelsesrom og utstyres med en trone. Derifra kan gudinnen ta imot tilbederne sine. Familien må hver morgen utføre tilbedelsesritualer foran henne.

Som kumari må man ikke berøre bakken

Hun får bare komme ut i forbindelse med høytider, og når det skjer, må hun bæres av noen eller sitte i en bærestol, for føttene hennes kan ikke berøre bakken. Hun kan bare spise bestemte matretter, og alt i huset må holdes rituelt rent.

Menstruasjon avslutter gudestatus

Men først og fremst kan hun ikke blø. Gudinnens ånd, som kalles shakti, og som inntar kroppen til jenta når hun blir kumari, antas å forlate henne hvis hun mister blod. Selv et tilfeldig skrubbsår kan bety sutten på guddomeligheten hennes. Uansett mister hun alltid statusen som gudinne når hun får sin første menstruasjon.

Å være kumari er både en velsignelse og et tungt ansvar

Unika ønsket selv å bli kumari, men faren hennes, Ramesh, forteller at selv om det følger mange velsignelser med statusen, er en kumari et tungt ansvar for alle. Delvis er det dyrt, delvis er han bekymret for datterens framtid. Unika forventes å vende tilbake til en normal tilværelse når livet hennes som levende gudinne slutter, men etter å ha blitt dyrket i mange år og vært utestengt kan overgangen fra gudinne til en vanlig dødelig være vanskelig.

Slanger i underlivet?

Og så er det ryktene som påvirker tidligere levende gudinners ekteskapsmuligheter. ”Menn er overtroiske når det gjelder giftemål med tidligere kumarier”, forteller Ramesh. ”De tror at de vil bli utsatt for forferdelige ulykker hvis de prøver seg.” Gudinnens ånd kan fremdeles være sterkt fundert i en tidligere kumari, sies det, selv etter de rensningsritualene som hun må gå gjennom når hun trer tilbake. Noen tror at det kommer slanger ut av underlivet på tidligere kumarier og sluker de uheldige mennene som har sex med dem.

Men for Unika spiller det ingen rolle. Hun tar høytidelig imot tilbedere på tronen sin, velsigner dem og ser ut til å stortrives i den glamorøse rollne som gudinne med overjordiske krefter. Framtiden ser ikke ut til å bekymre henne i det hele tatt.

Les mer om kumarier

Hvis du vil vite mer om Nepals kumarier, kan du lese hele artikkelen Nepals levende gudinner fra National Geographic nr. 6, 2015, her.

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette og tar bare et øyeblikk. Når du klikker på last-ned-knappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også