Hvordan ser det ut i kabaen i Mekka?

Mange pilegrimsferder går til kabaen i Mekka. Men hva inneholder egentlig den kubiske bygningen som kalles kabaen?

2. februar 2012

Kabaen er symbolet på guds enhet

Å reise på pilegrimsferd til Mekka minst én gang i livet er en av islams fem søyler. Mekka er en by i det saudiarabiske landområdet Hedjaz, og der ligger den sjutårnede moskeen el-Haram. I moskeens store gårdsrom ligger kabaen, symbolet på guds enhet.

Mekka er islams sentrum

Ved begynnelsen av 600-tallet var Mekka en korsvei for karavanehandel, og kabaen var den sentrale helligdommen i hele Arabia. Det var et kubisk tempel, trolig av tre, fylt med hundrevis av gudebilder fra alle trosretninger.

Da Muhammed inntok Mekka i 630, ryddet han kabaen for bilder for å vise at islam bare anerkjente en gud som ikke lot seg avbilde. Kabaen ble islams sentrum og mål for den årlige valfarten (hajj). Siden da har muslimer i bønn alltid vendt seg mot kabaen.

Kabaen: Slik ser den ut

I dag er kabaen en nesten kubisk bygning av tilhogd naturstein. I østhjørnet er den berømte ”svarte steinen” innmurt. Den er visstnok en av de originale byggesteinene og er blankslitt av pilegrimenes kyss.

Kuben er dekket av et svart brokadeteppe med gullbånd med koraninnskrift som fornyes hvert år. En dør fører inn i kabaen, som er tom bortsett fra noen lamper og tre tresøyler som bærer det flate taket.

Se video av pilegrimsreisen til Mekka.

Les om en av de andre av islams fem søyler, ramadanen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også