Mayaene mente at naturlige kilder som Xkeken-offerbrønnen på Yucatán-halvøya i Mexico førte ned i underverdenen.

Galleri: Hellig vann

Fra dråpene i døpefonten til likbrenning ved hellige elver – vann er ladet med religiøs symbolikk som fyller hele livet vårt med mening.

10. mai 2010

Fra dråpene i døpefonten til likbrenning ved hellige elver – vann er ladet med religiøs symbolikk som fyller hele livet vårt med mening. Foto: John Stanmeyer

En kvinne sjøsetter en offergave på elven Mekong, som er kjent som ”vannenes mor” i Laos, under nyttårsfestlighetene Boun Pi Mai Lao i april.

Nyttår i Laos blir feiret med mye sprut. I byen Louangphrabang brukes det så mye vann til festene at vanntrykket blir redusert til noen få dråper.

En familie blir velsignet med hellig vann ved en nyttårsfest i Louangphrabang i Laos.

En pilegrim oppnår fornyelse i Saut d’Eau-fossen under festen for Miraklenes jomfru i Ville Bonheur på Haiti. Vodoo og kristendom smelter sammen når de troende ber til jomfruen og tar imot Ioa, ånder som sies å bo i fossen.

Å bli døpt er ifølge den gresk-ortodokse kirken å bli født inn i et nytt liv i Kristus. Sju måneder gamle Stellios Theodore Gikas blir dyppet tre ganger under seremonien i St. Georg-katedralen i Det økumeniske patriarkatet i Istanbul.

Rundt seks millioner pilegrimer besøker årlig Lourdes-grotten i Frankrike, der Jomfru Maria viste seg i 1858.

Muslimer utfører renselsesritualet wudu før de ber ved Beyazit-moskeen i Istanbul i Tyrkia.

”Badet er verdens paradis,” sier visiren i klassikeren Tusen og én natt. Et hammam (dampbad) er et viktig møtested i islamsk kultur. Cemberlitas Hamami i Istanbul i Tyrkia, som ble bygd i 1584, har egne avdelinger for menn og kvinner.

Den hellige fossen ved Det store Tsubaki-alteret i Mie-prefekturet i Japan vasker bort urenheter under shinto-ritualet som kalles misogi shuho, som feirer foreningen av den tilbedende, fossen og universets livsskapende kraft.

En chasidisk jøde i Ukraina bader i en steinbruddsjø for å rense seg før det jødiske nyttåret Rosh Hashanah.

Å svømme i de varme kildene ved Hierapolis-Pamukkale i Tyrkia er å bade i en tradisjon som er over 2000 år gammel. Badene ble bygd opp av Pergamum-kongene i annet århundre f.Kr. og tiltrekker nå to millioner turister i året.

Ved fullmåne i april vader tusenvis av hinduer ut i det hellige kildevannet i Pura Tirta Empul-tempelet på øya Bali i Indonesia.

Elven Ganges er den helligste av Indias vannveier og Varanasi er et av de mest guddommelige stedene for pilegrimer som tror på at elven renser alt den rører. Bryllupsgjester får vann fra Ganges som gave. De troende heller et par dråper av vannet i sitt daglige bad. De døende kommer ofte til elven for å ta sitt siste bad. De døde blir kremert på elvebredden.

Flytende oljelamper lyser opp Ganges i anledning av Ganga Dussehra-festivalen i Haridwar.

Kanskje du er interessert i ...

Les også