1. juledag vever nylig ordinerte prester og nonner en avlang tøybit, en matab, som symbol på at de er innviet. En hvit matab er til begravelser. Disse symboliserer Jesu lidelse.

Galleri: En bibelsk reise i Etiopia

Bli med den japanske fotografen Kazuyoshi Nomachi på en reise tilbake til Bibelens begynnelse i Etiopia.

21. mars 2013

Bli med den japanske fotografen Kazuyoshi Nomachi på en reise tilbake til Bibelens begynnelse i Etiopia.

En tidlig morgen leser en prest fra Bibelen i skjæret fra et vokslys i Abuna Yemata-kirken. Det er fremdeles flere titalls­ av huler i fjellene, som fungerer som kirker, og som regelmessig brukes til andakter.

Den største og viktigste religiøse begivenheten i den etiopisk-ortodokse kirken er timkat, der man feirer dåpen til Jesus. Så snart et kors – som symbo­liserer Jesus – er nedsenket i vannet, følger mange unge etter og dykker også ned i vannet.

Det er gudstjeneste i Abuna Yemata-kirken. På det runde maleriet i taket ses åtte av de tolv apostlene samt broren til Jesus, Jakob. Bildene er sannsynligvis malt på 1400-tallet og viser tydelig islamsk innflytelse.

Stien opp til Abuna Yemata-kirken er hogd ut av den 50 meter høye loddrette fjellveggen. Inngangen til kirken er like til høyre for presten på bildet. Man må ta av seg skoene når man trer inn i den hellige kirkehulen i fjellet.

En prest er på pilegrimsreise til den hellige byen Lalibela i Nord-Etiopia, som er kjent for sine fjellkirker. Mange prester og nonner blir innviet når mannen eller kona deres dør. De hører til et bestemt kloster, men en del foretrekker å vandre fra sted til sted i landet.

En gutt er på besøk i Abba Libanos, som er en av de elleve fjellkirkene i Lalibela. Fremst i bildet ligger en tromme som kalles kabaro. Den brukes i en dans til ære for Gud. ­Presten som leder gudstjenesten, slår hardt på den når dansen når en viss intensitet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også