Fra jurist til sjaman

Senere møter jeg Oleg Dorsjijev på det spartanske, svakt opplyste kontoret hans i Tengeri-sjamanenes hovedkvarter i utkanten av den rolige hovedstaden i Burjatia, Ulan-Ude. Utenfor den lave trebygningen står en svær skulptur som er formet som et juletre og overdynget med blå bannere, elggevir og et bjørnekranium. "Når man går i transe, merker man en energi­utladning nærme seg", sier han og hever stemmen. "Man kan ikke se den – det er som en menneskeskikkelse i tåken. Men når den kommer nærmere, kan man se hvem det er; at det er en ånd. En som levde for lenge siden."

3. januar 2013

Senere møter jeg Oleg Dorsjijev på det spartanske, svakt opplyste kontoret hans i Tengeri-sjamanenes hovedkvarter i utkanten av den rolige hovedstaden i Burjatia, Ulan-Ude. Utenfor den lave trebygningen står en svær skulptur som er formet som et juletre og overdynget med blå bannere, elggevir og et bjørnekranium.

"Når man går i transe, merker man en energiutladning nærme seg", sier han og hever stemmen. "Man kan ikke se den – det er som en menneskeskikkelse i tåken. Men når den kommer nærmere, kan man se hvem det er; at det er en ånd. En som levde for lenge siden."

"Han går inn i deg, og din egen bevissthet svekkes", fortsetter Oleg Dorsjijev. "Bevisstheten drar til et eller annet vakkert sted. Og ånden overtar kroppen din. Og når man så er ferdig, forlater den deg igjen, og du får tilbake din egen bevissthet. Og man føler seg utrolig sliten – det tar lang tid å komme til hektene igjen."

Før Oleg Dorsjijev ble sjaman, var han jurist og jobbet i justisdepartementet – noe man lett kan skjønne med hans fornuftige og fattede vesen. "Jeg gikk med hvit skjorte og slips", sier han. "Jeg tjente godt." For 12 år siden, da han var 34 år gammel, ble han rammet av "sjamanistisk syke", som er en lengre periode med store psykiske, profesjonelle, personlige eller fysiske problemer; det antas å være et tegn fra åndene. Plagene fortsetter helt til man gir seg og tar opp den sjamanistiske hansken.

"Jeg hadde vondt i hodet, vondt i ryggen. Og siden jeg er et nokså rasjonelt menneske, gikk jeg til legen", forteller Oleg Dorsjijev. Men legen kunne ikke finne noe galt. "Jeg hadde skyldfølelse som om det var noe jeg simulerte." Det varte i fire år, helt til en bekjent som var sjaman, gikk i transe for å rense ham. Under ritualet avslørte åndene at Oleg Dorsjijev var en av de utvalgte. Han har nå drevet sjamanisme i åtte år, og smertene har forsvunnet.

Oleg Dorsjijev var med på å stifte Tengeri-fellesskapet tilbake i 2003 fordi han gjerne ville være en del av et fellesskap. Foreningen har nylig blitt utsatt for voldsom kritikk. Det eksisterer en stilltiende overenskomst om at sjamaner aldri ber klientene om penger, men flere framtredende burjatiske sjamaner har beskyldt Tengeris medlemmer for å ta ublu priser for tjenestene sine og for å søke oppmerksomhet og PR for seg selv og piske opp en stemning med sirkusaktig gjøgling hos et lett påvirkelig publikum.

Her skal det likevel også legges til at den sjamanistiske verden er splittet av klikker og rivaliserende grupper, slik at en del av denne uviljen muligens kan tilskrives sjalusi.

"Vi får ikke lønn – vi lever av det folk vil gi oss," sier Oleg Dorsjijev. Så lenge jeg er sammen med ham, ser det ut for meg som om han tar sine profesjonelle plikter svært alvorlig, og jeg har aldri sett ham be noen om penger. Han bor sammen med kona, Tatjana, sine to sønner og en datter i en beskjeden toromsleilighet i et hus som Tatjana er administrator for. "Vi greier oss. Vi har nok til brød", ler han.

Selve ideen om en sjamanistisk forening forekommer å være merkelig for mange iakttakere – ja, faktisk kjettersk – for sjamaner har tradisjonelt vært et landlig fenomen og virket som selvstendige hjemme i landsbyene sine og i nomadestammene sine. Tengeris medlemmer sier derimot at hvis de ikke hadde slått seg sammen i en forening, hadde de blitt overkjørt av de mer vanlige religiøse gruppene som har fått fotfeste etter kommunismens fall.

"Religion er markedsføring", sier Oleg Dorsjijev.

Kanskje du er interessert i ...

Les også