Fotoreportasje: Tilbake til Bibelens begynnelse

Den japanske fotografen Kazuyoshi Nomachi forteller om sin klatretur opp til Abuna Yemata-kirken i Etiopia. Se også et galleri med hans fantastiske bilder fra Etiopia.

21. mars 2013 av Kazuyoshi Nomachi

Abuna Yemata-kirken i Etiopia svever drøyt 2000 meter oppe i luften som en ørnereir som skuer utover landskapet. Kirken er hogd inn i berget aller øverst på en fjelltopp i Gar’alta-regionen i den nordlige delen av landet og er selvsagt ikke det letteste stedet å besøke.

Jeg begynte klatringen opp til kirken tidlig en morgen før solen stod opp. På vei opp dit ble jeg tatt igjen og forbigått av den lokale presten, som forlot landsbyen etter meg og beveget seg lett og smidig som en fjellgeit oppover det bratte fjellsiden forbi meg. Jeg klatret langsomt og forsiktig og sakket raskt etter ham. Da jeg endelig kom opp til fjellkirken, ble jeg møtt av et vakkert syn. Det fantes ingen elektrisitet der, bare et enkelt flimrende vokslys som lyste opp denne eldgamle kristne helligdommen.

Veggene i hulen var dekket av helgenportretter som var malt på 1400-tallet, og prester og barføtte bønder var allerede dypt konsentrert om andakten. Alle sammen var midt i en bønn i det svakt opplyste rommet som også var fullt av røkelse. Slik har gudstjenestene vært holdt der i mange århundrer. Det var som en reise tilbake i tiden.

Kristendommen kom til Etiopia i det 4. århundret. Da hadde man nære forbindelser til Palestina og datidens jødedom. Etiopia er omgitt av ørken, og i mesteparten av landet bor det muslimer, men landet har holdt fast på sin kristne tro og særegne religiøse ritualer.

Jeg besøkte Etiopia og Abuna Yemata-kirken første gang i 1980. Da jeg kom tilbake 32 år senere, var landets hovedstad, Addis Abeba, fullstendig ugjenkjennelig; forvandlet av den økonomiske veksten de siste årene. Men i den gamle fjellkirken foregår seremoniene fremdeles den dag i dag med tradisjoner som kan føres tilbake til tiden rundt Bibelens barndom. Og klatreturen opp dit er fremdeles verdt alle anstrengelsene.

Fotografen

Kazuyoshi Nomachi er født i Japan i 1956. Han har reist og fotografert i hele Etiopia.

Besøk nettsiden til Kazuyoshi Nomachi

Kanskje du er interessert i ...

Les også