Da Gud kom ned fra himmelen...i et lastefly

De innfødte på en isolert stillehavsøy er overbevist om at en avdød amerikansk soldat fra 2. verdenskrig vil gjenoppstå fra øyas hellige vulkan, og overøse dem med vestlig vellstand. Velkommen til Cargo Cult.

18. mars 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Hvert år den 15. februar skjer det noe som nok best lar seg beskrives som et syn for guder på Stillehavsøya, Tanna Island, i Vanuatu.

Da marsjerer nemlig en gruppe mennesker rundt på rekke – kledd i amerikanske militærbukser, og med hjemmelagede bambusrifler og bokstavene “U.S.A” malt på brystet.

Noen av de innfødte kaster seg ut i en religiøs dans, mens andre beveget seg over til øyas hjemmelagede landingsstripe for å legge sist hånd på et fly i størrelsen 1:1 – utelukkende bygget av gress og pinner. Hele opptrinnet foregår ved Yasur - øyas hellige vulkan. I følge sagnet er det her den avdøde amerikansk soldaten ved navn John Frum en dag vil gjenoppstå, og overøse tilbederne sine med materielle goder fra Vesten.

Hitler var ukjent for Cargo Cult

Vi må tilbake til 2. verdenskrig for å få forklaringen på hvorfor innbyggerne på Tanna Island tilber en avdød amerikansk soldat.

Fram til slutten av 1930-tallet hadde de innfødte aldri sett så mye som skyggen av vestlig sivilisasjon. Og for innbyggerne på øyen, som ligger 1800 kilometer utenfor østkysten av Australia, kunne 'Hitler' like så godt ha vært navnet på en papegøye i jungelen.

Men alt dette endret seg da USA besluttet seg for å bygge militærbaser på noen av de små, isolerte øyene i Stillehavet – inkludert Tanna Island.

De amerikanske soldatene på øya fikk fløet eller seilet inn forsyninger i form av klær, telt, boksemat og våpen, og varene ble rundhåndet delt ut til øybeboerne.

De innfødte hadde aldri opplevet så mye rikdom, og for dem ble den ettertraktede 'cargo' (last på eng., red.) et tegn på guddommelig inngripen fra deres avdøde forfedre.

Radioutstyr skåret ut i tre

Etter krigens avslutning forlot amerikanerne militærbasene på de isolerte stillehavsøyene, og dermed var det også slutt på de guddommelige forsyningene.

For å få de hvite mennene til å vende tilbake med de ettertraktede varene, begynte de innfødte på øya å etterligne aktivitetene som de hadde sett soldatene gjøre mens de var stasjonert der.

De bygde flyplasser med kontrolltårn - fullt bemannet av flygeledere som benyttet radioutstyr skåret ut i tre og bål som signallys.

Bønner fra Cargo Cult preller av på vulkangud

Det er usikkert hvor mange Cargo Cult'er som opp gjennom tiden har eksistert på de isolerte stillehavsøyene.

En ting er imidlertid sikkert, og det er at den underlige religionen i dag er så godt som utdødd.

Det er bare på Tanna Island at Cargo Cult fortsatt eksisterer. I mer enn 70 år har de bedt om at guden deres skal vende tilbake fra øyas vulkan, og igjen bringe vestlig vellstand til befolkningen.

Inntil videre har de ikke blitt bønnhørt.

Kanskje du er interessert i ...

Les også