Zimbabwe: Mange frykter ny regjering

Zimbabwes diktator, Robert Mugabe, har tatt befolkningen som gisler i en spiral av vold og undertrykkelse. Men mange i Zimbabwe har blod på hendene og frykter derfor en ny regjering.

12. juni 2013 av Gitte Hou Olsen

Zimbabwes diktator, Robert Mugabe, har tatt befolkningen som gisler i en voldsspiral som tilsynelatende ikke vil ta slutt.

Offentlig ansatte er blitt medskyldige i Mugabes korrupte og blodige styre. Selv skolegutter er blitt beordret ut av klasserommet for å voldta og torturere.

En voksende motstand blant Mugabes egne tilhengere i 2000 løste han ved å la krigsveteraner bevæpnet med økser og macheter beslaglegge gårdsbruk eid av hvite zimbabwere.

Statssanksjonert vold og mord i Zimbabwe

Robert Mugabe har vært statsminister i Zimbabwe siden 1980, da han etter en frigjøringskrig mot det hvite mindretallsstyret i landet vant valget og endret statens navn fra Rhodesia til Zimbabwe.

Med statssanksjonert vold og mord har Mugabe siden holdt desperat fast i makten – selv om han i dag er blitt tvunget til å dele noe av makten med sin motstander Morgan Tsvangirai.

Frykt for en ny regjering i Zimbabwe

En stor del av befolkningen i Zimbabwe har blod på hendene og frykter derfor et maktskifte.

"Alle vet hvem de skyldige er", forteller Rutendo Munengami, som er talskvinne for voldtektsofre, og som selv er blitt voldtatt og truet med å bli drept av en minister i Mugabes regjering.

"Dette er våre naboer og embetsmenn. De er ikke vanskelige å finne. Disse menneskene er redde for en regjering som vil stille dem til ansvar."

Les hele artikkelen om Zimbabwe

Klikk på Last ned-knappen nedenfor.

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å logge inn. Hvis du ikke allerede er registrert som medlem av natgeo.no, blir du bedt om å opprette en profil. Det tar mindre enn et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også