Felicity Nyikadzino Berold og Ralph Berold spiller Scrabble i Johannesburg. "Det har skjedd mange forandringer de siste 10 årene," sier Ralph. "Mange er ennå tilbakeholdne, men den yngre generasjonen har et mer avslappet forhold til etnisk mangfold."

Galleri: Sør-Afrika

Et land i forvandling: En spennende bildeserie som poengterer kontrastene i VM-vertsnasjonen Sør-Afrika

27. mai 2010

Et land i forvandling: En spennende bildeserie som poengterer kontrastene i VM-vertsnasjonen Sør-Afrika. Foto: James Nachtwey

Månen skinner over Eden Park nær Johannesburg, der den statlige boligbyggingen avspeiler Sør-Afrikas bestrebelser på å bli det rettferdige samfunnet som Nelson Mandela så for seg da han fikk Nobels fredspris i 1993: ”Det vil … bli målt på våre barns lykke og velferd.”

Xhosa-tenåringer blir innviet som voksne gjennom et omskjæringsrituale som kalles ulwaluko. De venter utenfor hjembyen i Eastern Cape iført seremonitepper og malt med hvit leire som skal lutre sjelen.

Livet går fremdeles stort sett sin vante gang for afrikanderen Bertie Swanepoel. Han er bonde og driver med sau og kveg på en 1200 hektar stor gård i Free State. De hvite i Sør-Afrika eier fortsatt over 80 % av jorden. Reformarbeidet har bare gitt de svarte en liten brøkdel.

En liten jente fra det fattige Kliptown-kvarteret i Soweto tar imot et eple som en lokal kvinne tilbyr henne. Mange av boligene i Kliptown har ikke innlagt elektrisitet og vann, men president Zuma, som smiler fra valgplakaten i bakgrunnen, har lovet å sørge for slike basale nødvendigheter.

Johannesburgs nye stadion med 94 000 sitteplasser og form som en tradisjonell afrikansk skål glitrer foran den opplyste byen. Nå når alles øyne er rettet mot VM-verten, prøver Sør-Afrika å imponere verden. 2010 er det viktigste året siden opphevelsen av apartheid, sier president Jakob Zuma.

Kaizer Chiefs-supportere iført lagets trøyer i svart og gull jubler under en kamp i Pretoria i desember 2009. Laget fra Soweto har tatt navn etter Kaizer Motaung, en profesjonell fotballspiller som grunnla klubben da han vendte hjem til Sør-Afrika for 40 år siden.

Omkring 200 afrikaaner-menn, -kvinner og -barn bor i Krugersdorps Coronation Park fordi de ikke lenger har råd til noe annet. Da apartheid ble opphevet, innebar det at afrikaanere med liten inntekt ikke lenger hadde førsteretten til bistandshjelp.

Squattere som venter på et sted å bo, holder varmen i vinterkulden rundt et bål i leiren i East Rand. Staten har som mål å fjerne alle slike "uformelle bosettinger" innen 2015.

En politibetjent fra Cape Town har overmannet en mistenkt under en ransaking i den voldsherjede bydelen Cape Flats. Mannen ble fratatt klærne, men ikke arrestert. Cape Flats er et eksempel på det akutte behovet for å begrense kriminaliteten i Sør-Afrika.

Flyktninger fra Zimbabwe presser seg sammen i Central Methodist Church i Johannesburg der 2500 mennesker har søkt ly. Det antas at cirka tre millioner zimbabwere har flyktet til nabostater, de fleste til Sør-Afrika. Flyktningene er langt fra blitt mottatt med åpne armer. Det har forekommet omfattende og voldelige demonstrasjoner, som har resultert i flere dødsfall.

En kvinne fra Soweto har hengt et sjal til tørk på et piggtrådgjerde som skal holde kriminelle borte. Nelson Mandelas berømte ord etter oppstanden mot apartheid i Soweto i 1976 gjelder ennå: ”Vi har oppnådd mye, men det er fremdeles mye som må gjøres.”

Sowetos forvandling fra kaotisk township til en blomstrende forstad til Johannesburg fikk ytterligere vind i seilene da det 65 000 m2 store shoppingsenteret Maponya åpnet dørene i 2007. Senteret er bygd av glass og stål og tiltrekker 1,5 millioner mennesker i måneden.

En gang var det meget sjelden å se svarte barn danse ballett. Takket være prosjektet som ledes av nasjonalballetten i Sør-Afrika, undervises det nå i ballett tre ganger i uken i Alexandra-distriktet i Johannesburg.

Trendsetterne i Johannesburg flokker seg om nye nattklubber som Inc. som åpnet i 2009. Boligområdene og nattelivet i Johannesburg var forbeholdt de hvite før apartheid ble opphevet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også