Avsløring: Nord-Korea bak fasaden

I Nord-Korea avslører fotografen David Guttenfelder sannheten om det lukkede samfunnet i det strengt kontrollerte landet. Se videoen med hans bilder, som viser Nord-Korea bak fasaden.

8. oktober 2013

Jeg har dekket globale begivenheter med massevis av utenlandske fotografer. Men i Nord-Korea er jeg oftest den eneste. Hvis det er et bilde jeg ikke tar, er det ingen som ser det; det føler jeg et ansvar for.

I flere tiår var propagandabilder de eneste vi hadde av landet. Derfor tenker de fleste på Nord-Korea som en kulisse, der alt er iscenesatt og ikke noe er ekte.

Da jeg første gang besøkte landet i 2000, så jeg det også slik. Men etter at Associated Press åpnet et kontor i Pyongyang i 2012, har jeg besøkt landet 25 ganger og tatt tusenvis av bilder bak fasaden.

La det være sagt med en gang: Jeg får ikke reise fritt rundt eller fotografere atomreaktorer eller fangeleirer.

Video: Nord-Korea bak fasaden

Merk: Videoen er med engelsk tale.

Det lukkede samfunnet i Nord-Korea må avsløres

Men arbeidet mitt blir ikke sensurert. Mye av det jeg har dokumentert, er iscenesatt. Men menneskene er virkelige. Jeg har begynt å se nordkoreanere som vanlige mennesker, ikke bare som skuespillere på en geopolitisk scene.

Jeg vil gjerne ha det til at de som ser bildene mine, foretar samme reisen. I en verden der nesten alt har blitt fotografert, er det blitt min jobb å avsløre hvordan dette lukkede samfunnet egentlig er.

Les hele historien om Nord-Korea bak fasaden ved å klikke på Last ned-knappen nedenfor.

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å logge deg inn. Hvis ikke du allerede er registrert som medlem av natgeo.no, blir du bedt om å opprette en profil. Det tar mindre enn et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også