Pizzaen har stamtavle

Pizza napoletana er den opprinnelige pizzaen. Den er blitt EU-godkjent som tradisjonell spesialitet.

10. november 2009

Det finnes pizza, og så finnes det pizza napoletana. For kjennere har de to like mye til felles som den fineste, franske premier cru-vinen og pappvin. Snart vil den rene, ekte pizzarasen få EU-merket GTS (Garanti for tradisjonell spesialitet), på samme måte som f.eks. den spanske serranoskinken har det.

Advarsel: Det tar lengre tid å lese EU-spesifikasjonene enn å lage en pizza napoletana. For å kunne få GTS-stempelet må pizzaen ikke være over 35 cm i diameter, og skorpen må maks være 2 cm tykk. Melet skal være av den spesielle typen 00, og opptil 100 g tomater må smøres på i en spiralbevegelse.

Ordet pizza opptrådte første gang i en tekst fra byen Gaeta sør i Italia i 997 e.Kr. Et årtusen senere, i 1997, prøvde noen innbyggere i Nord-Italia å boikotte pizzaen – symbolet på deres sørlige nemesis. Hvis bare Napoli hadde tatt patent på pizza, kunne byen ha vært blant en av Italias mest velstående byer. I stedet er det en av de fattigste.

Kanskje du er interessert i ...

Les også