Nye bilder av isolert stamme i Amazonas

Nye bilder viser at "uoppdaget" stamme i Amazonas har det fint.

11. februar 2011 av Sabrina Valle, Rio de Janeiro, National Geographic News

For to år siden ble de kjent da de ble avbildet med pil og bue rettet mot forbipasserende fly. Nå viser nye bilder – de mest detaljerte så langt – av stammen i Amazonas i Brasils Acre-region at gruppens medlemmer tilsynelatende har det bra og er sunne og friske, sier eksperter.

Selv om man sier at de er uten kontakt med omverdenen, antar man at indianerne – som er fotografert ved en hytte av palmeblader – har hatt begrenset kontakt med fremmede, men foretrekker å fortsette med å leve isolert, forteller José Carlos Meirelles, som er ekspert i indianske forhold og har stått i spissen for gruppen som tok de nye bildene i april 2010.

Bildene ble offentliggjort denne uken av gruppen Survival International, som arbeider for rettighetene til urbefolkningsgrupper. De er tatt på rundt 1,2 kilometers avstand under en årlig overvåkningsflygning som organiseres av den brasilianske regjeringen.

I overensstemmelse med regjeringens politikk tok gruppen ikke direkte kontakt av hensyn til risikoen for å innføre sykdommer eller skade stammens miljø og kultur.

"De blir alltid redde når de ser et fly, men denne stammen er vant til å se kommersielle fly – Boeing-fly og lokale jetfly – over området, sier José Carlos Meirelles, som nylig gikk av med pensjon etter å ha arbeidet i 40 år for FUNAI, Brasils kontor for urbefolkningsgruppenes rettigheter.

"Jeg vil heller at de blir urolige en gang i året – slik at vi er sikre på at de er friske, at de vokser i antall, og at de er beskyttet overfor tømmer- og gruveindustrien – enn at de blir etterlatt uten noen form for overvåkning."

Landområdet til den isolerte stammen, spesielt på den andre siden av den nærliggende grensen til Peru, er svært ettertraktet på grunn av tømmer, olje, mineraler, naturgass og mulighetene for vannkraft og landbruk.

Med den voksende illegale tømmerhugsten har bilder som disse avgjørende betydning for beskyttelsen av landområdene til urbefolkningsgruppene, sier José Carlos Meirelles, ikke minst fordi politikere i både Brasil og Peru har nektet for at det overhodet eksisterer slike isolerte folkegrupper.

Kanskje du er interessert i ...

Les også