Mauli Dhan klatrer 30 m opp på en bambustaustige for å høste et bireir fylt med euforiserende honning. Røyk fra ulmende gress forvirrer biene og begrenser muligens det antallet stikk som Mauli ender opp med å få. Før han tar tak i sikringstauet ved siden av ham, kan et enkelt feiltrinn bety døden. Foto Renan Ozturk

Nepals siste honningjeger

Bare en mann fra kulungfolket kan høste den ettertraktede honningen som voktes av lunefulle ånder og verdens­­­ største honningbier.

22. august 2017

90 m oppe i luften henger Mauli Dhan og dingler i en taustige av bambus mens han besiktiger den delen av fjellveggen som han må forsere for å nå målet sitt: en pulserende masse av tusenvis av gigantiske honningbier. Biene bevokter litervis med en klebrig, rødlig væske som går under navnet ”mad honey” (galskapshonning), takket være de hallucinerende egenskapene. 1 kg kan selges for 250–350 kr på det asiatiske svartebørsen, noe som er omtrent seks ganger så mye som vanlig nepalesisk honning. Bli med og se når fotograf Renan Ozturk henger ned fra en bratt skrent for å filme mens Mauli Dhan samler den sjeldne honningen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også