Museumsfolk hindrer IS i å smadre kunstskatter

De kunne ha valgt å flykte hals over hode for å redde livet da krigere fra Den islamske staten (IS) stormet den 4000 år gamle syriske byen Palmyra. I stedet ble byens museumsfolk så lenge som overhodet mulig for å redde uvurderlige kunstskatter.

18. august 2015 av Tim McGirk

Etter seks dagers kamp ble motstanden for hard. I midten av mai stormet tusenvis av IS-krigere den 4000 år gamle ørkenbyen Palmyra, og de syriske troppene flyktet. For de ansatte på museet i Palmyra var situasjonen imidlertid ikke bare et spørsmål om liv og død.

Palmyra og dens arkeologiske monumenter er på UNESCOs verdensarvliste. Men uten hjelp fra bombefly var det ingenting de kunne gjøre for å beskytte byens steinsøyler, gravmonumenter, templer og det romerske amfiteateret.

Ifølge FN har over 230 000 syrere mistet livet under den fire år lange syriske borgerkrigen, og over 300 monumenter er blitt plyndret eller ødelagt.

Tapre museumsfolk forlot Palmyra i kuleregnet

Museumsfolkene bestemte seg for et siste, desperat forsøk på å redde museets kunstgjenstander. De barrikaderte seg i bygningen mens de pakket gresk-romerske statuer, smykker, glass og mosaikker.

"Vi ville egentlig ikke bruke veiene til å frakte ut kunstskattene. De var fulle av banditter og opprørere", sa lederen for Syrias museer og antikviteter, Maamoun Abdulkarim, som styrte slaget fra Damaskus. "Til slutt hadde vi ikke noe valg."

Museumsfolkene ble beskutt mens de lastet lastebilene. Tre ansatte ble såret og lå blødende på bakken. De ble kastet opp på lastebilene, som i høy fart kjørte ut av byen med et kuleregn etter seg.

"Et par sekunder til og jeg tør ikke tenke på hva som ville ha skjedd", sa Abdulkarim.

De sårede ble etterlatt på sykehuset i nabobyen Homs før lastebilene fortsatte til Damaskus. Skattene er nå i sikkerhet. "Vi greide å redde 95 prosent av museets kunstgjenstander", fortalte Abdulkarim.

Video: Om IS' ødeleggelse av historiske monumenter

National Geographics arkeolog Fred Hiebert kommenterer Den islamske statens systematiske ødeleggelse av historiske monumenter og antikviteter.

IS henretter arkeolog

Den 81 år gamle arkeologen Khaled al-Asaad, som i 40 år tok seg av Palmyras skatter i Syria, er på tragisk vis blitt henrettet av Den islamske staten.

I en måned har han vært gissel hos den militante gruppen, som forsøkte å få ut av ham informasjon om hvor de historiske kunstskattene befant seg.

Khaled al-Asaad nektet imidlertid å gi fra seg informasjonen og ble halshogd.

Les mer om den tragiske hendelsen her.

Kanskje du er interessert i ...

Les også