Matadorens endelikt?

Antall tyrefekterkamper i Spania synker så kraftig at kunstarten er i fare. Dyrevernsgrupper sier at det er dyremishandling, men de sentrale styresmaktene gir tyrefekting status som kulturarv.

19. juni 2014

”Tyrefekting er den eneste kunstarten som setter kunstneren i livsfare”, skrev Ernest Hemingway. Nå synes selve kunstarten å være i fare. Det årlige antallet corridas, tyrefekterkamper i Spania har sunket med 57 prosent siden 2007, arbeidsløse matadorer reiser til arenaene i Sør- og Mellom-Amerika, og i Catalonia – med hovedbyen Barcelona – er den flere hundre år gamle blodsporten forbudt.

Nasjonalister i landets 17 autonome provinser vil ikke ha noe med tyrefektingen å gjøre fordi de anser det for en spansk skikk, som ikke har med deres kultur å gjøre; dyreverngrupper sier at det er mishandling.

Tyrefekting er kulturarv

Den verste trusselen mot tyrefekting er likevel landets økonomiske krise. ”Hvis man er arbeidsløs”, sier økonom Vicente Royuela, ”drar man ikke på tyrefekting.” Etter at 590 000 i fjor skrev under på en underskriftskampanje, ga de sentrale styresmaktene tyrefektingen status som kulturarv for å unngå flere regionale forbud. Når økonomien blir bedre, sier Vicente Royuela, ”vil tyrefektingen uten tvil gjenvinne sin tidligere popularitet.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også