Spindelvev på juletreet

I Ukraina er spindelvev og edderkopper en del av julepynten. Julen skal jo være en varm og koselig tid, så hvordan kan noen finne på å pynte juletreet med noe de fleste av oss forbinder med mørke og uhygge? Dette ser man ikke som noe problem i Ukraina, der en fast del av julen alltid har vært spindelvev og edderkopper.Folkeeventyr

26. november 2013

I Ukraina er spindelvev og edderkopper en del av julepynten.

Julen skal jo være en varm og koselig tid, så hvordan kan noen finne på å pynte juletreet med noe de fleste av oss forbinder med mørke og uhygge? Dette ser man ikke som noe problem i Ukraina, der en fast del av julen alltid har vært spindelvev og edderkopper.

Folkeeventyr

Tradisjonen bygger på et folkeeventyr om en fattig enke som bodde med ungene sine langt ute i skogen. En dag falt en grankongle ned på gulvet i den vesle hytta. Den slo rot og begynte å vokse til et tre. Enken og ungene var glade, for nå kom de til å ha et juletre i stuen.

Edderkoppen redder julen

Men da treet var stort nok og julen nærmet seg, gikk det opp for henne at hun ikke hadde råd til å kjøpe pynt til treet. Da de la seg kvelden før jul, var de lei seg. Men neste morgen ble hun vekket av ungene som hentet henne inn i stuen. Der stod det vakreste juletre. Om natten hadde en edderkopp spunnet nettet sitt over hele treet, som nå stod og skinte i den tidlige morgensolen.

Edderkopp symbol på lykke

Senere er den ukrainske edderkoppen blitt et symbol på hell og lykke, og derfor kjøper folk i dag edderkopper og spindelvev i plast for å henge på treet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også