Slik lager man et skrumpehode

Shuarfolket mente at en død fiende hadde en hevnersjel, som kunne beseires ved å skrumpe den dødes hode. Se den bisarre veiledningen om hvordan man lager et skrumpehode.

11. januar 2012

I 1923 ankom troféhodet på bildet ovenfor til et museum i Skottland. Man mente at hodet kom fra den vestlige delen av Amazonas, der shuarfolket, også kalt jivaro, lever. Folket trodde at en drept fiende fremdeles inneholdt en hevnersjel, som bare kunne beseires ved å skrumpe den dødes hode og avholde spesielle seremonier.

På slutten av 1800-tallet kom flere europeere til området, og disse hodene, eller tsantsaene, ble populære suvenirer. Tobias Houlton, som studerer rettsmedisinsk kunst ved universitetet i Dundee i Skottland, har gjenskapt skrumpehodets opprinnelige ansikt. Ved å eksperimentere med shuarfolkets metoder på gris fant han ut at brusk ikke krymper, noe som resulterer i den oppstoppernesen som er typisk for tsantsaene.

Slik lager man et skrumpehode

En seierherre laget et snitt på fiendens avhogde hode og skrellet av huden på kraniet. Dermed fikk han en føyelig maske av hud og hår.

1.?Varmebehandling Huden lå i bløt i varmt vann før det gjenværende fettet ble skrapt av. Snittet ble sydd sammen, og varme steiner lagt inn i hullet i halsen.

2.?Ansiktsbehandling Så fulgte varm sand som skrumpet hodet mens det tørket. Ansiktet ble smurt med kull og strøket glatt med varme steiner.

3.?Kamptrofé Hodet var nå på størrelse med en stor neve. For å bevare det ble hodet røkt. Det ble båret rundt halsen i en snor.

Kanskje du er interessert i ...

Les også