Varmluftsballonger svever forbi folk som ser solen stå opp på Solens pyramide i Teotihuacan i Mexico under en høytidsfest for den første vårdagen i mars 2010. Foto: Henry Romero, Reuters.

Slik feirer man jevndøgn

Fra "djevelutdrivelse" i Indonesia til sleping av døde geiter i Kirgisistan – her kan du se hvordan folk over hele verden feirer den første vårdagen.

21. mars 2012

Fra "djevelutdrivelse" i Indonesia til sleping av døde geiter i Kirgisistan – her kan du se hvordan folk over hele verden feirer den første vårdagen.

Menn feirer vårfesten Nowruz i den kurdiske byen Akra i Iraks Mosul-region 20. mars 2010. Nowruz, som markerer persisk nyttår, faller sammen med vårjevndøgn. Foto: Safin Hamed, AFP/Getty Images.

Innbyggere på Bali i Indonesia feirer Nyepi, en årlig fest som markerer vårjevndøgnet, på dette udaterte bildet. Under renselsesritualet driver hvert lokalsamfunn ut sine "djevler" ved hjelp av magiske besvergelser og støyende opptrinn, som etterfølges av en dag med total stillhet. Foto: Michael Nichols, National Geographic.

Ryttere deltar i sporten kok-boru eller geitesleping under Nowruz-festen i Bishkek, Kirgisistan, ved vårjevndøgn i fjor. Under kok-boru forsøker spillerne å få tak i et geitekadaver og plassere det i motstandernes mål. Foto: Igor Kovalenko, European Pressphoto Agency.

En tradisjonell danser opptrer foran en pyramide under jevndøgnsritualer i Teotihuacan i Mexico 21. mars 2003. Hvert år strømmer tusenvis av mennesker til de gamle pyramidene for å hilse den første vårdagen velkommen og suge til seg den spesielle energien som mange mennesker ifølge nyhetsburået Getty mener dette stedet har. Foto: Susana Gonzalez, Getty Images.

Trehester henger ned fra en karusell under feiringen av det persiske nyttåret Nowruz 22. mars 2010 i Mazar-e Sharif i Afghanistan. Høytidsfesten faller sammen med vårjevndøgn. Foto: Majid Saeedi, Getty Images.

En mann ber for sine forfedre under Qing Ming-festen ved et munkekloster i Singapore 5. april 2010. Qing Ming, som også kalles "Forfedredag" eller "Gravfeiingsdag", er en tradisjonell kinesisk høytidsfest som begynner den 104. dagen etter vintersolverv eller den 15. dagen etter vårjevndøgn. Foto: Stephen Morrison, European Pressphoto Agency.

Deltakere svøpt i hvitt opptrer under en Nowruz-fest i Almaty i Kasakhstan 22. mars 2007. Nowruz er en gammel høytidsfest som markerer vårjevndøgn, og som holdes mange steder i Sentral-Asia og flere andre regioner. Foto: Shamil Zhumatov, Reuters.

En nomadekvinne i Bajkonur i Kasakhstan lager en fargesprakende borddekking i teltet sitt i anledning av det persiske nyttåret Nowruz, som feires ved vårjevndøgn og tradisjonelt omfatter besøk av familie og venner. Foto: Yuri Kochetkov, European Pressphoto Agency.

Den ødeleggende tsunamien i mars 2011 var en ekstra grunn til å markere vårjevndøgnsdagen i Minami Sanriku, en by nord i Japan, som ble hardt rammet, og som vises på bildet kort tid etter katastrofen. Den første vårdagen besøker mange buddhister i Japan forfedrenes graver for å rengjøre steinene, legge ned blomster og brenne røkelse. Foto: Kimimasa Mayama, European Pressphoto Agency.

En kurdisk jente i tradisjonell folkedrakt dukker opp av soltaket på en bil i den nordlige delen av Irak dagen før det persiske nyttåret Nowruz i 2004. Den eldgamle zarathustriske høytidsfesten holdes ved vårjevndøgn og innledes med husrengjøring og innkjøp av blomster. Foto: Ahmed al-Rubaye, AFP/Getty Images.

Hvitkledde medlemmer av druideordenen holder hverandre i hendene ved vårjevndøgn i Tower Hill i London i 2009. Foto: Peter Marshall, Alamy.

Engelske surfere i Gloucestershire utfordrer Severn-elvens brenninger 2. mars 2010. De rir på en tidevannsbølge som er på sitt høyeste rundt vårjevndøgn på grunn av Solens og Månens bevegelser. Foto: Matt Cardy, Getty Images.

Kanskje du er interessert i ...

Les også