Romantiske juleepler i Kina

De ikke-religiøse kineserne bruker julehøytiden til å være romantiske og dele ut epler.I Kina er det vanlig å gi hverandre epler i julen. De er pakket inn i cellofanpapir, og ligger klar til bruk i mange forretninger. Ingen kjenner forklaringen på denne tradisjonen, men det kan være noe i at julaften på kinesisk heter ping an ye. Et eple heter ping guo, og mange sier at likheten mellom de to ordene er årsaken til alle juleeplene.Religiøse høytider forbudt

26. november 2013

De ikke-religiøse kineserne bruker julehøytiden til å være romantiske og dele ut epler.

I Kina er det vanlig å gi hverandre epler i julen. De er pakket inn i cellofanpapir, og ligger klar til bruk i mange forretninger. Ingen kjenner forklaringen på denne tradisjonen, men det kan være noe i at julaften på kinesisk heter ping an ye. Et eple heter ping guo, og mange sier at likheten mellom de to ordene er årsaken til alle juleeplene.

Religiøse høytider forbudt

Men saken er at det bare er omkring fem prosent av Kinas befolkning som er kristne og dermed feirer jul. Riktig nok blir det til ganske mange mennesker (68 millioner) sett på bakgrunn av den store befolkningen, men ikke desto mindre er de lokalt sett en minoritet. Og spesielt i religiøs forstand. For Kina er fremdeles kommunistisk og på papiret ikke-religiøst, og religiøse høytider er derfor offisielt forbudt.

Juleepler er romantisk

Hvorfor juleepler? De fleste kinesere kjenner i liten eller ingen grad til Jesusbarnet i Betlehem, men knasker lystig i vei på eplene. Den kinesiske julen har nemlig overlevd kommunismen som folkefest, og da gjør det ikke så mye om man er kristen eller ei. Julen er blitt til en romantisk tid, da man kan vise sin kjærlighet ved å forære kjæresten et eple i cellofan. Mange kinesere markerer også julen ved å se en god film på kino, og så er det blitt populært å ta hele familien ut på en hyggelig dag på skøytebanen.

Største produsent av julepynt

For øvrig er Kina verdens ubetinget største produsent av julepynt, helt fra elektriske lyskjeder til plastjuletrær, men det er en annen historie.

Kanskje du er interessert i ...

Les også