Ni retters julemiddag

Julen feires med ni retter, massevis av overtro og med ugifte kvinners blikk inn i fremtiden.Julen er nært knyttet til tradisjoner, og mange av dem har rot i gammel overtro. Det er Tsjekkia er godt eksempel på.Ni retters julemiddag

26. november 2013

Julen feires med ni retter, massevis av overtro og med ugifte kvinners blikk inn i fremtiden.

Julen er nært knyttet til tradisjoner, og mange av dem har rot i gammel overtro. Det er Tsjekkia er godt eksempel på.

Ni retters julemiddag

Hvis man feirer tsjekkisk jul etter boken, kan man på julaften ikke tenne lys i huset før den første stjernen kommer til syne på himmelen. Men da begynner feiringen. Julemiddagen må bestå av ni retter, og det kan ikke serveres alkohol. Det må sitte et likt antall personer rundt bordet, da et ulikt antall bringer ulykke; er man likevel f.eks. elleve til julemiddagen, redder man situasjonen ved å dekke på til nummer tolv – en tom plass ved bordet. Ingen kan reise seg fra bordet (f.eks. for å gå på toalettet) under middagen, siden dette bringer ulykke, alle må spise helt opp, og for å sikre seg mot tyveri i året som kommer, binder man bordbena med et tau.

Er den ugifte jenta på vei ut?

Men den nok mest særegne juletradisjonen er de ugifte jentenes blikk inn i fremtiden. Julaften tar jentene av seg den ene skoen og kaster den over skulderen i retning av utgangsdøren. Deretter går alle ut for å se hvordan skoen landet. Hvis skoen har spissen rettet mot døren, betyr det at jenta er på vei ut – med andre ord at jenta kan regne med å bli gift i løpet av neste år.

Kanskje du er interessert i ...

Les også