Hvorfor har vi aprilsnarr?

April­s­narr er kjent mange steder i verden og er vidt utbredt i Europa. I Norge lurte vi hverandre med aprilsnarr allerede på 1600-tallet.

11. mars 2014

Det er usikkert hvor skikken stammer fra, men en teori er at den har sin opprinnelse i Frankrike da den julianske kalenderen ble erstattet av den gregorianske i 1582 og flyttet nyttårsdag fra 25. mars til 1. januar.

Aprilsnarr gammel kalendertradisjon

De som fortsatte med å holde den gamle kalendertradisjonen i hevd og feiret avslutningen på nyttårsuken 1. april, ble derfor kalt aprilsnarr, eller rettere aprilsfisk. Kanskje en henvisning til at den som lar seg narre, er som en ung fisk som er lett å fange. Siden ca. 1900 har mange aviser og andre medier hatt tradisjon for å presentere en usann historie 1. april. I dag foregår aprilsnarr i stigende grad på Internett.

Google Duft 1. april 2013 forsøkte Google – verdens mest brukte søkemotor på Internett – å innbille oss at virksomheten ville lansere "Google Duft" med over 15 millioner duftbyte fra egen aromabank direkte til telefon og hjemmedatamaskin.

Kanskje du er interessert i ...

Les også