Hvem oppfant surfingen?

De første surferne hadde allerede begynt å ri på bølgene da europeerne på 1200-tallet drog på korstog til det hellige land.

31. juli 2015 av Sjefredaktør

Hawaiis surfere var de første

Surfetradisjonen går tilbake til de aller første hawaiierne som antas å ha kommet seilende til Hawaii fra Marquesas-øyene i dobbeltskrogede kanoer rundt 700 e.Kr. 500 år senere fulgte lignende sjøfarende etter fra Tahiti. Nybyggerne hadde trolig allerede et visst, men likevel ganske beskjedent kjennskap til surfing, men i det nye hjemlandet utviklet sporten seg til en viktig del av kulturen, og den ble drevet av høy og lav av begge kjønn.

Gode bølger la byer øde

Der var surfe-templer, surfe-guddommer og surfe-konkurranser der de mange tilskuerne veddet om utfallet. De kongelige brukte store olo-brett utskåret av de hawaiiske tresortene wiliwili eller koa, mens undersåttene vanligvis surfet på kortere, tynnere alaia-brett. En periode med god bølgeaktivitet kunne legge en landsby øde i flere dager.

Misjonærenes inntog

Den britiske oppdageren James Cook var den første europeeren som kom til Hawaii i 1778. I kjølvannet etter ham fulgte misjonærer fra New England, som ofte har fått skylden for å legge en demper på den idretten som de innfødte kalte he’e nalu. Misjonærenes viktigste innvending mot surfing var tilsynelatende at lokalbefolkningen foretrakk å surfe uten klær. Men da europeiske sykdommer som kopper gjorde sin entré, så fikk det mye større konsekvenser for surfe-tradisjonen og det hawaiiske samfunnet. I 1898, da Kongressen i USA formelt annekterte Hawaii, hadde det lokale innbyggertallet sunket fra 800 000 den gangen James Cook kom, til rundt 40 000.

Kolonitiden

Koloniseringens bitre ettermæle har satt sitt preg på Hawaii. Siden de første hvite kom til øyene på slutten av 1700-tallet, har historien deres vært preget av tap. Mange hawaiiere mistet jorden sin, lokale skikker ble undertrykt, selv hula-dansen forsvant nesten helt, og det innfødte språket ble utrensket fra skolene til fordel for engelsk – selv om lokalbefolkningen i praksis snakket kreolsk, som er en enkel utgave av engelsk.

Gjenoppblomstring

I dag er surfing en håndgripelig forbindelse til tiden før koloniseringen og hawaiiernes nærmest religiøse tilknytning til havet. Den har også blitt en viktig del av hawaiiernes skjøre kulturelle identitet. Det forklarer også hvorfor surfingen er så mye mer enn bare en vannsport.

Les hele artikkelen om Hawaiis spirituelle surfe-kultur her.

Kanskje du er interessert i ...

Les også