Hvem fant opp aprilspøken?

For en ivrig skøyerfant er det ingenting som overgår den århundregamle tradisjonen med aprilsnarr.

2. april 2012 av Graeme Stemp-Morlock, National Geographic News

For en ivrig skøyerfant er det ingenting som overgår den århundregamle tradisjonen med aprilsnarr.

"Mange mennesker synes at er uutholdelig, og ønsker bare at det skal ta slutt", sier Alex Boese, direktør for museet for røverhistorier i San Diego i USA.

"Men folk som liker en god spøk, setter stor pris på denne tradisjonen og vil nødig gi slipp på den. Det er disse som holder den i live", sa Alex Boese til National Geographic News i 2008.

Han tilføyer imidlertid at antall skøyerstreker hjemme og på arbeidsplassen har sunket de siste årene i USA og er erstattet av tradisjonen med røverhistorier i media.

Opprinnelsen til aprilsnarr er et mysterium

Det er uvisst hvor aprilsnarr stammer fra, sier eksperter.

Den mest utbredte teorien er at Frankrike endret sin kalender i 1500-årene, slik at nyttår falt i januar i overensstemmelse med den romerske kalenderen i stedet for tidlig på våren, det vil si i slutten av mars eller begynnelsen av april.

Nyheten om endringen brukte imidlertid litt tid på å nå ut til alle avkroker, og ute på landet fortsatte mange mennesker med å feire nyttår om våren. Disse folkene på landet fikk deretter økenavnet "aprilsnarrer", forteller overleveringen.

Men Alex Boese, som har studert tradisjonens opprinnelse, sier at "teorien er helt feil, fordi den dagen da Frankrike ifølge loven feiret nyttår, var første påskedag, så den har faktisk aldri vært knyttet til 1. april."

"Tradisjonelt var det bare en lovmessig begynnelse på året. Folk i Frankrike hadde faktisk feiret [nyttår] 1. januar så lenge de kunne huske."

Alex Boese mener i stedet at aprilsnarr ganske enkelt har sprunget ut av eldgamle europeiske vårfester, som handlet om fornyelse, og der spøk og forkledninger var utbredt.

I nåtidens Frankrike kalles aprilsnarr le poisson d'Avril (aprilfisken), og en populær spøk er å feste en papirfisk på ryggen til en intetanende forbipasserende.

Forklaringen var en aprilspøk

Joseph Boskin, som er professor emeritus i amerikansk humor ved Boston University, har sin egen forklaring på tradisjonens opprinnelse – i form av en røverhistorie.

I 1983 sa Joseph Boskin til en journalist fra Associated Press at ideen kom fra romerske narrer på Konstantin 1.s tid i det 3. og 4. århundret.

Ifølge overleveringen lyktes det narrene å overtale herskeren til å la et av deres valgte medlemmer være konge for en dag.

Så den 1. april overdro Konstantin for en dag styret til kong Kugel, hans narr. Kugel proklamerte at dagen fremover skulle være en dag med tull og moro.

Kugel er for øvrig en østeuropeisk rett, som en av Joseph Boskins venner satte stor pris på.

Nyhetsbyrået fant derimot ikke spøken særlig morsom, sier Joseph Boskin. "Jeg syntes jeg skulle hatt ros for en artig og søt historie, som passet til anledningen."

Aprilsnarr: postkort

Kanskje du er interessert i ...

Les også