Gaver og frityrstekt kylling i Japan

Vestlig kultur er kommet til Japan, som tross sin ikke-kristne befolkning feirer jul i stor stil. Med gaver og frityrstekt kylling.Julen kom til Japan med de første europeerne i det 16. århundret. Blant dem var misjonærer som ville kristne landet, men de hadde ikke hellet med seg. I dag er det ikke engang en halv prosent av den japanske befolkningen som er kristen. Men likevel er julen en stor begivenhet som mange mennesker deltar i. Derfor er de japanske juletradisjonene også en hel del annerledes. Vestlig kultur til Japan

26. november 2013

Vestlig kultur er kommet til Japan, som tross sin ikke-kristne befolkning feirer jul i stor stil. Med gaver og frityrstekt kylling.

Julen kom til Japan med de første europeerne i det 16. århundret. Blant dem var misjonærer som ville kristne landet, men de hadde ikke hellet med seg. I dag er det ikke engang en halv prosent av den japanske befolkningen som er kristen. Men likevel er julen en stor begivenhet som mange mennesker deltar i. Derfor er de japanske juletradisjonene også en hel del annerledes.

Vestlig kultur til Japan

Fenomenet er relativt nytt. Japan deltok i andre verdenskrig på den tapende siden, og i årene etterpå oppstod det en ny tendens blant vanlige folk. Man ville gjerne starte på ny frisk, og det gjorde man ved å ta til seg vestlig kultur. Ikke minst amerikansk, og det førte til at mange japanere begynte å feire jul selv om det ikke har noe å gjøre med deres religion.

Alle får gaver

Derfor oppfatter mange den japanske julen som en svært kommersiell sak. Det vises også ved at høytiden fikk sitt store gjennombrudd på 1990-tallet, da den japanske økonomien blomstret og folk for alvor fikk råd til å kjøpe julegaver. Bygatene pyntes, og folk kjøper julegaver i stor stil. Man kjøper til familien, men også til sin arbeidsgiver, barnas lærere og alle man ønsker å ha et godt forhold til. Juledagene er vanlige hverdager i Japan, og likevel viser en meningsmåling at julen betyr noe for 54 prosent av den japanske befolkningen.

Julemat: Frityrstekt kylling på KFC

Som i resten av verden tar julematen stor plass, men også her skiller Japan seg ut. Det er julekaker, som 73 prosent av befolkningen spiser, og så er det julemiddagen, selvfølgelig. Den består i de fleste familier av frityrstekt kylling, og helt i tråd med høytidens kommersielle stil er toppen av japansk julelykke et besøk på Kentucky Fried Chicken. Den amerikanske hurtigmatkjeden slo seg opp med en vanvittig populær annonsekampanje i 1974 – "Kurisumasu wa kentakkii", eller "Kentucky til jul". I dag er den blitt en fast del av japanernes jul. Det er ikke mulig å bestille bord, så julaften er det lang kø foran de 1200 restaurantene over hele landet. Derfor foretrekker mange å få julemiddagen levert – men da krever KFC at bestillingen gjøres minst tre måneder før julaften!

Kanskje du er interessert i ...

Les også