Bålfest i Bagdad

Et julebål varsler om det kommende året i et av verdens eldste kirkesamfunn.Et av verdens eldste kirkesamfunn befinner seg i Irak. I 2003 var det halvannen million kristne irakere, og selv om en stor del av dem har flyktet, er det fremdeles igjen en liten gruppe. Og de feirer jul. Bålet tennes 24. desemberEn egen irakisk juletradisjon er bålbrenningen. I god tid før jul begynner de kristne å samle tørre tornegreiner og kvister, og 24. desember bygger de et bål. Ifølge tradisjonen bør det være utenfor familiens hjem.Bålet er varsel om det kommende året

26. november 2013

Et julebål varsler om det kommende året i et av verdens eldste kirkesamfunn.

Et av verdens eldste kirkesamfunn befinner seg i Irak. I 2003 var det halvannen million kristne irakere, og selv om en stor del av dem har flyktet, er det fremdeles igjen en liten gruppe. Og de feirer jul.

Bålet tennes 24. desember

En egen irakisk juletradisjon er bålbrenningen. I god tid før jul begynner de kristne å samle tørre tornegreiner og kvister, og 24. desember bygger de et bål. Ifølge tradisjonen bør det være utenfor familiens hjem.

Bålet er varsel om det kommende året

Så er man klar. Seremonien starter med at et av barna leser juleevangeliet. Imens tenner resten av familiemedlemmene stearinlys som de holder i hendene mens de lytter til fortellingen om Jesu fødsel. Deretter følger høydepunktet som alle ser frem til med spenning. Bålet tennes. Man har gjort seg umake med å finne godt tørt brensel, for bålet er et varsel om året som kommer. Brenner det helt ned og blir til fin aske, betyr det at det blir et godt år. Går ilden derimot ut, slik at det ligger igjen forkullede greiner og kvister, må man ty til andre midler. Da hopper hvert enkelt familiemedlem tre ganger over bålet mens man ønsker seg noe, og slik kan det være at lykken likevel smiler til familien i året som kommer.

Gjentas 25. desember

Dagen etter gjentas seremonien sammen med presten og resten av menigheten foran den lokale kirken. Dette er en eldgammel tradisjon, men når man lever i en av verdens farligste konfliktsoner, kan det jo være ganske nyttig å kunne kaste et blikk inn i en usikker fremtid.

Kanskje du er interessert i ...

Les også