Verdenskunstneren JR

I de siste 13 årene har JR brukt verden som lerret og satt opp portretter i gatebildet overalt, ofte på steder der han risikerer å bli arrestert, og der bildene hans kan få politisk betydning.

10. september 2013 av Melody Kramer

Den franske kunstneren JR tilbrakte tre uker på Times Square i New York i noe som ligner en pølsevogn. Det var ikke pølser han serverte, men bilder i megastørrelse. Newyorkerne som han tok bilder av, kunne ta med seg portrettene sine hjem eller klistre dem opp i gatene. I Nairobi i Kenya tok han bilder av kvinneansikter og klippet portrettene deres tvers over. Den øverste halvdelen klistret han på togvogner. Den nederste halvdelen satte han opp på bølgeblikk på en skrent under skinnene. Når et tog kjørte forbi, ble de halverte portrettene et kort øyeblikk hele igjen, og kvinnene som var henvist til et liv på kanten av samfunnet, fikk dermed lov til å komme til uttrykk fullt ut.

Hvorfor setter du opp bilder på steder der man normalt ikke ser slikt?

For meg ligger skjønnheten i at kunst kan opptre over alt. Jeg elsker å se kunst der man ikke forventer det. Det er en fornøyelse å se folk sette opp portrettene sine på alle mulige steder når de selv aldri har vært på et kunstmuseum. Derfor skal vi ha bilder på slike steder. Slik at alle kan se dem. Hvorfor skulle ikke alle ha glede av dem?

Hvordan finner du ut hvor du skal reise i verden neste gang?

Alle de stedene jeg har vært, har jeg besøkt fordi jeg så dem på TV og fikk lyst til å se dem med egne øyne. Hvert sted jeg har vært, har vært som reaksjon på en begivenhet som har funnet sted det samme året. I Kenya var det et opprør. Og Midtøsten, ja, det hører man om i nyhetene hver dag.

Har du opplevd at et av prosjektene dine ikke kunne gjennomføres?

Jeg dro til Nord-Korea og fikk ikke gjort noen ting. Noen ganger blir man minnet om at kunst ikke er velkomment over alt når man kommer til et samfunn. Det er ikke hensikten å bryte loven. Kunsten min er bare slik at den innimellom gjør det.

Hvordan var det å dra til Cuba?

Det gikk opp for meg at folk aldri hadde sett et portrett av andre enn Fidel Castro, Che eller Raul. De spurte: "Er det bilder av Castro eller Raul fra en annen vinkel?" Og vi svarte: "Nei, det er Pablo. Han bor like rundt hjørnet her."

Kanskje du er interessert i ...

Les også