Er hulemalerier nøyaktige gjengivelser eller symboler?

Nye opplysninger fra DNA-analyser av hulemalerier i Frankrike tyder på at tidlige mennesker malte ganske nøyaktige observasjoner av omgivelsene.

2. august 2012

Hulemalerier er ikke kjent for sin nøyaktighet – arkeologer har diskutert om de forhistoriske maleriene primært var symboler eller nøyaktige gjengivelser av dyr.

Er vesenene som pryder veggene i Pech Merle-hulen i Frankrike, avbildninger av hester malt 23 000 før vår tidsregning? Helt sikkert; villhester hadde den gangen allerede streifet rundt i Europa i årtusener. Men en flekkete hest? Forskningen sier ja.

Så langt har man trodd at flekkete pels bare finnes i noen få moderne raser som Appaloosa-rasen, men så dukket genotypen ofte opp i DNA-analyser av hesteskjelett fra Vest-Europa fra pleistocen-epoken.

Det betyr at tidlige mennesker ”gjorde svært nøyaktige observasjoner av omgivelsene,” sier Arne Ludwig ved Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung i Berlin. Så de forhistoriske kunstnerne gjenga altså motivene helt nøyaktig.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også