1. verdenskrig: Krigen tok juleferie

Julen betydde våpenhvile for soldatene ved fronten under 1. verdenskrig.

3. desember 2014

Våpenhvile fikk soldater i julestemning

I desember 1914 under 1. verdenskrig skjøt de tyske troppene og de allierte på hverandre fra skyttergraver langs kamplinjer i Belgia og Frankrike. Men 24. desember satte de tyske soldatene opp trær med lys på brystvernet, og de allierte fulgte etter i en spontan våpenhvile.

Våpenhvilen ”ble skapt på initiativ fra de menige” på tross av ordrer om ikke å fraternisere med fienden, sier historikeren Stanley Weintraub. Noen sang julesanger for hverandre. Andre kom opp fra skyttergravene og håndhilste på fienden, og noen tok en røyk sammen.

Fiendene utvekslet julegaver

Freden ble utvidet, slik at de kunne begrave de døde. Fiender hjalp hverandre med å grave, de delte mat og utvekslet gaver, byttet uniformsknapper, spilte fotball og stilte opp på bilder sammen (over).

"Ingen ønsket å fortsette krigen", sier Stanley Weintraub. Men de militære lederne truet med å straffe tropper som ikke fulgte ordrer. Da nyttåret kom, fortsatte krigen. Men de mintes med glede våpenhvilen i brev og dagbøker: "Det var så fint”, skrev en tysk soldat, ”men det var også veldig rart."

Kanskje du er interessert i ...

Les også