Vikinger plyndret britiske klostre

Det er et lite funn, men det har stor betydning­. Funnet beviser at danske vikinger dro på røvertokter i Storbritannia og blant annet røvet klostre. Kirkelige gjenstander brakte anseelse og velstand på hjemmefronten.

11. januar 2012

I mai 2011 støtte amatørarkeolog Peter Freese med sin metalldetektor på en hul gjenstand ved Großenwiehe nær Flensborg i Schleswig-Holstein. Gjenstanden er av forgylt sølv, har kunstferdige dyreavbildninger, og spissen er prydet med et innlagt anglo-irsk kors av jern.

Funnet av denne ”hetten”, som er dobbelt så stor som et fingerbøl og etter all sannsynlighet har vært plassert på en bispestav, er det første beviset på at vikinger fra Sør-Jylland deltok i røvertokter til de britiske øyene.

”Vi har aldri tidligere støtt på noe slikt i vårt område”, sier den slesvigske arkeologen Martin Segschneider. Korset hjalp forskerne til å plassere funnet. Det stammer fra slutten av det 8. århundret, da den første bølgen av vikingtokter til de britiske øyene fant sted.

I 793 overfalt de klosteret Lindisfarne i Northumbria og siden klostre fra Sør-England til Hebridene. Godset de røvet var hovedsakelig kirkelige gjenstander av edelmetall, som ga dem anseelse og velstand på hjemmefronten.

Kanskje du er interessert i ...

Les også