Stod vikingene på vennskapelig fot med indianerne?

Snor funnet på Baffin Island kan stamme fra vikinger. Og det reiser spørsmålet: Kom vikingene videre rundt i Amerika, enn man hittil har trodd?

29. november 2012 av Karen Gunn

Noen tynne snorer som dukket opp på en forlatt indianerboplass på Baffin Island, undret en canadisk arkeolog. Da Patricia Sutherland (nå ved University of Aberdeen) la snorene under et mikroskop, så hun at noen hadde spunnet de korte hårene til mykt garn.

Men det opprinnelige folket på Baffin Island kunne ikke spinne eller veve. Hvor kunne dette spunne garnet da komme fra? Patricia Sutherland hadde en idé og ringte straks til en arkeolog i Danmark. Noen uker senere fortalte en ekspert på vikingtekstiler henne at de canadiske snorene var identiske med garn laget av nordbokvinner på Grønland.

"Det fikk meg opp av stolen,” forteller Patricia Sutherland.

Funnet reiste noen spørsmål som har vært drivkraften bak hennes vitenskapelige detektivarbeid de siste 10 årene. Gikk en gruppe vikinger i land på den avsides Baffin Island, og fikk de vennskapelig kontakt med de innfødte jegerne på øya? Er garnet nøkkelen til et forsvunnet kapittel i Den nye verdens historie?

Patricia Sutherlands etterforskning og utgraving av hytter med torvtak på Baffin Island tyder nå på at vikingene kom videre omkring på det amerikanske kontinentet enn vi hittil har trodd – og at de handlet vennskapelig med de opprinnelige indbyggerne.

Hent artikkelen om møtet mellom vikinger og indianere Klikk på Download-knappen nedenfor.

Når du klikker, blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no. Det tar et minutt og er helt gratis.

Vinland og Helluland

Vikingene kalte landet rundt Newfoundland for Vinland. Der fant man på 1960-tallet de første tegnene på at vikingene kom til Amerika. Kyststrekningen litt lenger nord kalte de for Helluland – "landet med de flate klippene". De opprinnelige beboerne der var omvandrende jegere fra det såkalte Dorset-folket.

Kanskje du er interessert i ...

Les også