Slik mistet indianerne sitt land

Siouxfolket oglala-lakota i Pine Ridge-reservatet i South Dakota i USA har i årenes løp mistet stadig mer av landet sitt.

3. september 2012 av Alexandra Fuller

Rundt år 1700 jaktet siouxstammer på bisonokser til fots på præriene i det vestlige Minnesota. På midten av 1700-tallet hadde flere stammer fått tilgang til hester, og ved overgangen til 1800-tallet hadde oglala-siouxene og andre prærieindianere utviklet en livsstil som var basert på bisonjakt til hest.

Etter at det ble funnet gull i California i 1849 og i Black Hills i 1874, strømmet gullgravere, handelsfolk og nybyggere og andre inn i siouxområdene.

Kulturkollisjonen førte til en rekke traktatbrudd og restriktiv lovgivning som sperret stammene inne i et stadig mindre område. I mellomtiden hadde nybyggerne nesten utryddet bisonen.

I 1980 beordret USAs høyesterett regjeringen til å betale for beslagleggelsen av Black Hills. Med renter beløper dette seg nå til over 6 milliarder kroner, men siouxene vil ikke røre pengene. De vil heller ha landet sitt tilbake.

Les hele reportasjen om indianerne i Pine Ridge-reservatet

Klikk på Last ned-knappen nedenfor.

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no. Det tar mindre enn et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også