RØNTGENRYTMER: Den sære, hemmelige historien om de forbudte LP-ene i Sovjet

I Sovjetunionen under Den kalde krigen var det nærmest umulig å få tak i amerikansk musikk. Men noen oppfinnsomme piratkopister fant ut at de kunne framstille ulovlige plater på brukte røntgenbilder av vinyl, som ble solgt i smug.

6. juni 2017

Hør lydfortellingen (på engelsk) om de hemmelige ”knokkel-platene" og Sovjetunionens subkulturer på 1950- og -1960-tallet her:

Ulovlig musikk 

I Sovjetunionen var mye musikk forbudt, særlig på begynnelsen av den kalde krigen. Vestlig jazz og rock ble stemplet som fiendens musikk: russisk emigrantpop, forrædernes musikk. Sovjet-unionen forbød ”enhver form for musikk med swing i”, sier den britiske musikeren Stephen Coates, som har grunnlagt X-Ray Audio Project for å dokumentere et forsøk på å unngå statskontrollen.

I 1946 fant de oppfinnsomme musikk-entusiastene Ruslan Bugaslovski og Boris Taigin fra Leningrad ut hvordan man kunne kopiere grammofonplater. Originalene ble smuglet inn i landet, ofte av sjømenn. Da det var vanskelig å skaffe utstyr i USSR, ribbet de redskaper og gamle platespillere for deler, som de brukte til å bygge en opptaksmaskin med. Selve platene ble produsert av kasserte røntgenbilder, som var lagd av en form for plast som var myk nok til å skjære plateriller i. 


Røntgenbilder skjulte LP-er

Resultatet var noe helt spesielt: Et røntgenbilde av brukne ribbein spilte melodisk russisk tango. Musikalsang lød ut fra et hoftebrudd. Et menneskekranium dannet bakgrunn for amerikansk jazz. ”Man har disse bildene av sovjetborgernes indre preget med den musikken de i hemmelighet var glad i”, sier Stephen Coates, som tilfeldig dumpet borti en av disse ”skjelettplatene” for et par år siden i St. Petersburg.

Piratkopister i andre byer begynte også å bruke metoden, og det førte til en undergrunnskultur som varte i nesten 20 år. Men myndighetene fant ut av det, og Ruslan Bugaslovski måtte i fengsel tre ganger. ”Så mye kan musikk bety”, sier Stephen Coates.

 

Kanskje du er interessert i ...

Les også