Sjelden statue av kvinnelig gladiator funnet?

Kvinner entret også gladiatorenes arena, hevder en ny undersøkelse av en lettkledd bronsestatue fra antikkens Roma.

24. april 2012 av James Owen, National Geographic News

Kamper mellom kvinnelige gladiatorer var tilsynelatende et sjeldent syn i Romerriket. Men en ny analyse av en statue på et tysk museum er enda et bevis på at også trente kvinner kjempet til døden i oldtidens amfiteatre, forteller en ny undersøkelse.

Bronsestatuen er den andre kjente avbildningen av en kvinnelig gladiator, sier forfatteren av undersøkelsen, Alfonso Manas ved universitetet i Granada.

Det ca. 2000 år gamle kunsthåndverkstykket, som hører hjemme på kunst- og industrimuseet i Hamburg, forestiller en kvinne med bar overkropp, som er iført lendeklede og holder en sigdlignende gjenstand i venstre hånd.

Kvinnelige gladiatorer som thraexer

Alfonso Manas tror at kvinnen holder en sica, et kort, buet sverd som forbindes med en gladiatortype som er kjent som thraex eller thraker. Thraexer sloss for det meste iført fjærkledte hjelmer og med små skjold og beinskinner av metall. Ryggen, som ikke var beskyttet av plater, var spesielt utsatt – og trolig et opplagt mål for en sica.

Eksperter har tidligere tolket det buede redskapet som en strigil, som romerne brukte til å skrape ren kroppen med.

Kvinnens positur støtter imidlertid ikke denne forklaringen, sier Alfonso Manas.

Seiersgest for gladiatorer

Hvis hun er i ferd med å vaske seg, "gir det ingen mening at hun løfter vaskeredskapet som hun har i hånden, samtidig som hun ser ned mot bakken", sier Alfonso Manas.

Dessuten "er hun iført et lendeklede", legger han til. "Hvis hun var i ferd med å vaske seg, ville hun være helt naken." Figurens bøyde hode og hevede arm er "en typisk seiersgest for gladiatorer" i romersk kunst, og ifølge Alfonso Manas peker det mer i retning av en gladiator som står over sin beseirede motstander.

Denne gesten kan også forklare at figuren mangler både hjelm og skjold.

Når kampen var slutt, "tok de av seg hjelmen, slik at alle tilskuerne kunne se ansiktet til den seirende gladiatoren", sier Alfonso Manas. "De kastet også skjoldet på bakken."

Toppløse gladiatorer hadde "erotisk virkning"

Når det gjelder det toppløse, var det også normen for gladiatorer. "En av reglene for en gladiatorkamp var at kvinner og menn sloss med bar overkropp", forklarer Alfonso Manas.

Tar man i betraktning at publikum stort sett besto av menn, kan det imidlertid ha vært ytterligere en grunn til at de kvinnelige gladiatorene kjempet med bar overkropp.

I et av de siste numrene av International Journal of the History of Sport skriver Alfonso Manas om forskningsresultatene sine: "Det er ingen tvil om at synet av kvinnelige gladiatorer også hadde en erotisk virkning på tilskuerne."

Det eneste andre synlige beviset på kvinnelige gladiatorer er et relieff fra første eller andre århundre fra et romersk sted i Bodrum i Tyrkia (nå på British Museum).

Sjeldenheten av den typen funn tyder på at den antikke verdenen arrangerte relativt få kamper utelukkende med kvinner, selv om romerske skribenter omtaler dem.

Det finnes øyevitneskildringer om kvinnelige gladiatorer i selve Roma, og ifølge historikeren Sueton fra første århundre fikk keiser Domitian kvinner til å slåss i fakkellys om kvelden. I år 200 forbød en annen keiser, Lucius Septimius Severus, kamper med kvinner.

Alfonso Manas legger til at opprinnelsen til statuen på museet i Hamburg er ukjent, men "stilen dens plasserer den på den italienske halvøya i det første århundret".

Kvinnelig gladiator

Gjenstanden i statuens hånd ble tidligere tatt for å være et vaskeredskap, men er kanskje egentlig et våpen. Foto: Alfonso Manas.

Kanskje du er interessert i ...

Les også