Romerhjelm solgt for 20 millioner kroner

En sjelden romersk hjelm som stammer fra slutten av det første og starten på det andre århundret etter Kristus, innbrakte tilsvarende nesten 20,6 millioner kroner på en auksjon i London.

13. oktober 2010

Hjelmen og ansiktsmasken som er av bronse (synlig ovenfor på udatert foto), ble funnet i mai 2010 av en person som var på skattejakt med metalldetektor i landskapet i Cumbria, en region nordvest i England ved grensen til Skottland.

Hjelmen ble funnet "bokstavelig talt intakt" og omtales av auksjonshuset Christie's som "et enestående eksempel på romersk metallarbeide på sitt beste".

Både selger og kjøper har valgt å være anonyme.

Praktstykket har fått navnet Crosby Garrett etter landsbyen i Cumbria der hjelmen ble funnet. Den ble solgt for nesten åtte ganger verdivurderingen. Seks hardnakkede interessenter overbød hverandre på auksjonen, skriver Associated Press.

Christie's antikvitetssjef, Georgiana Aitken, beskriver funnet som "et livs funn for en metalldetektoreier".

"Da funnet ble innlevert til Christie's første gang og jeg egenhendig undersøkte det, og jeg fikk se dette usedvanlige ansiktet fra fortiden, som stirret på meg, kunne jeg knapt tro mine egne øyne," sier Georgiana Aitken ifølge AP.

Kanskje du er interessert i ...

Les også