Når begynte man å bruke frimerker?

Frimerker gjør det i dag enkelt å sende brev til den andre siden av kloden. Men slik har det ikke alltid vært, før frimerket ble oppfunnet og gjorde prosessen både enklere og billigere.

10. september 2013

England utgir verdens første frimerker

Det var England som 6. mai 1840 ga ut verdens første frimerke. Frimerket fikk navnet One Penny Black og var resultatet av en svært omfattende portoreform som den britiske embetsmannen Rowland Hill (1795–1879) stod bak.

Frimerker gjør postforsendelser billigere

Rowland Hills revolusjonerende idé gikk ut på å ta lik betaling for post basert på vekt, slik at man betalte 1 pence pr. 14 g (med en minimumspris på 4 pence), uansett hvor langt forsendelsen skulle transporteres innenfor landegrensene.

Tidligere brukte postarbeidere lang tid på nøye å beregne portoen avhengig av transportlengden, og det økte forsendelseskostnadene betraktelig.

Danmark får de første frimerker i Norden

Samtidig med frimerket ble det innført forhåndsbetaling, slik at brevbærerne ikke lenger trengte å bruke tid og krefter på å kreve inn porto ved levering. Alt i alt ble systemet kraftig forenklet, og det gjorde postforsendelser billigere.

I 1843 hoppet både Sveits og Brasil på frimerketoget.

Danmark var det første landet i Norden som tok i bruk frimerket i 1851, mens Norge kom etter i 1855.

Kanskje du er interessert i ...

Les også