Jacques Cousteau - havforskeren fremfor alle

I juni 2010 ville kaptein Jacques-Yves Cousteau ha fylt 100 år.

11. mai 2010 av Mark Jenkins

Jacques Cousteau vant anseelse over hele verden som en av pionerene innenfor havforskningen og som et visjonært menneske som har satt fart i fantasien hos oss alle. Mens vi satt klint til TV-skjermen, gav det spennende og eventyrlige livet hans oss bedre innsikt i den tause verdenen på havdypet.

”Havet er alt. Det dekker 70 % av Jorden. Det er en uendelig ørken der mennesket aldri er ensomt, for man kan føle livet røre seg på alle kanter. Havet er bare det konkrete uttrykket for et overjordisk og vidunderlig liv. Der er jeg fri!”

Slik følte han det, den franske kapteinen som både var oppdager, oppfinner, ingeniør, naturforsker, dikter og profet. Jacques-Yves Cousteau henvendte seg for første gang til National Geographic Society i 1950. Den gangen var han bare kjent som filmprodusent og oppfinner av den såkalte lungeautomaten – en pusteventil til bruk under vann som revolusjonerte dykkingen. Jacques Cousteau søkte støtte til en verdensomspennende ekspedisjon. Han samarbeidet med flere vitenskapsinstitusjoner i Frankrike, og han hadde et skip som het Calypso (oppkalt etter en havnymfe i Odysseen) som hadde vært brukt som minesveiper under andre verdenskrig. Jacques Cousteau hadde bygd om skipet til et moderne, havgående forskningsfartøy.

Det var noe fascinerende ved denne helt utrolig slanke franskmannen med det brede smilet og de store, fengslende øynene. ”Il faut aller voir,” sa han ofte. ”Man må ut og se det.” Så National Geographic gikk om bord i noe som kanskje kunne se ut som et svært usikkert eventyr. Selv var Cousteau aldri i tvil om utfallet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også