Homo aquaticus

I 1960 hadde Jacques Cousteau for alvor blitt et kjent navn. Ansiktet hans prydet forsiden på det internasjonale tidsskriftet Time Magazine som representant for en æra som var like opptatt av å utforske havet som den var av å reise ut mot stjernene. Og akkurat som de første astronautene svevde ut i ”det ytre rommet”, kastet oseano­nautene til Jacques Cousteau seg ned i det ”indre rommet” om bord i hans egen private dykkende tallerken – et undervannsfartøy med plass til to personer, 10 kikkhull og et arsenal av sonarutstyr og dyphavs­­kame­ra­­er.

11. mai 2010

I 1960 hadde Jacques Cousteau for alvor blitt et kjent navn. Ansiktet hans prydet forsiden på det internasjonale tidsskriftet Time Magazine som representant for en æra som var like opptatt av å utforske havet som den var av å reise ut mot stjernene. Og akkurat som de første astronautene svevde ut i ”det ytre rommet”, kastet oseanonautene til Jacques Cousteau seg ned i det ”indre rommet” om bord i hans egen private dykkende tallerken – et undervannsfartøy med plass til to personer, 10 kikkhull og et arsenal av sonarutstyr og dyphavskameraer.

Denne første virkelig manøvreringsdyktige forskningsubåten ble bygd for å utforske kontinentalsoklene. Jacques Cousteau mente at en ny æra for undervannsmennesket, Homo Aquaticus, var på vei, og kontinetalsoklene skulle bli hjemsted for boliger for mennesker og hele byer under havet. Like etter utviklet han eksperimentelle undervannsbyer som skulle brukes på 10–100 meters dyp.

Det var imidlertid National Geographic som gav Jacques Cousteau den viktigste plattformen: TV. Denne store mannen, som var forundret over hvor mange millioner mennesker som hadde sett National Geographics spesialprogram Jacques-Yves Cousteaus verden, som ble sendt på den amerikanske TV-kanalen CBS i 1966, så straks mulighetene. Filmskapergjerningen var, når alt kom til alt, den første store kjærligheten hans, og han skulle snart vende ryggen til både vitenskapen og National Geographic til fordel for Jacques Cousteaus undersjøiske verden – hans egen svært populære TV-serie, som har vært vist igjen og igjen på TV.

Likevel utviklet han seg til noe annet og mer enn den store, gamle mannen fra havet. Drømmen hans var at Costeau Society, som han fikk opprettet i 1973, skulle ”lede an et ’folkets korstog’ for å stoppe den uansvarlige ødeleggelsen av økosystemene våre.” Jacques Cousteau mente at ”sivilisasjonens framtid er avhengig av vann”. Han var med andre ord blitt verdens første omseilende miljøaktivist. Jacques Cousteau begynte sin livslange odyssé med å dra ut på et lite eventyr, han avsluttet den med å inspirere mennesker over hele verden til å ta vare på kloden.

Kanskje du er interessert i ...

Les også