Historiens ti største fiaskoer

Veien til suksess er brolagt med fiaskoer. Her er ti av verdenshistoriens største fiaskoer.

16. januar 2014 av Hannah Bloch

Risikoen for fiasko henger over alle utforskere. Men uten fiasko ville fremskritt være umulig. Her kan du se de ti største fiaskoene i verdenshistorien og lese mer om hvordan vi lærer av våre feil.

1492: Christopher Columbus

Han kom aldri til India, men han oppdaget Amerika, så ingen klandret ham.

1804–06: Meriwether Lewis og William Clark

De lette etter vannveien fra elven Missouri i USA til Stillehavet. Den finnes ikke, men de kom hjem med omfattende kunnskap om geografien, befolkningen, plantene og dyrene i Louisiana-territoriet.

1897: Salomon August Andrée

Den middelaldrende svenske ingeniøren fikk en ide: Hvorfor ikke fly ut i en hydrogenballong og bli den første til å oppdage Nordpolen? I årevis hadde oppdagere prøvd å komme til Nordpolen via landjorden, og forsøkene hadde kostet mange livet. Det gjorde det også i dette tilfellet. 33 år senere fant noen seljegere ved en tilfeldighet de frosne likene av mannskapet.

1914: Shackleton-ekspedisjonen

Den irskfødte polarforskeren Ernest Shackleton dro ut på en ekspedisjon i 1914–16, som hadde som mål å krysse Antarktis. Ekspedisjonen mislyktes da skipet hans, Endurance, ble fanget i isen. Ernest Shackletons fokus skiftet raskt fra utforsking til redning av seg selv og den 27 mann store besetningen. Han greide å få alle hjem i god behold.

1925: Percy Fawcett

Den engelske ingeniøren og oppdageren dro ut i regnskogen i Brasil for å finne oldtidsbyen Z og forsvant. For et par år siden oppdaget arkeologer en forsvunnen sivilisasjon – Kuhikugu – nær Percy Fawcetts ekspedisjonsrute. Det har i tidens løp vært mange – mer eller mindre seriøse – spekulasjoner om hva som egentlig skjedde med ekspedisjonen.

1940: Tacoma Narrows-broen

Den fire måneder gamle hengebroen i staten Washington fikk voldsomme svingninger på grunn av vinden og raste sammen. Konstruksjonen tok ikke nok høyde for vindkraften. Senere utgaver hadde kraftigere konstruksjon, noe som ga større stabilitet.

1970: Apollo 13

Ferden til Månen i 1970 var en fiasko og ble gitt opp da en oksygenbeholder i servicemodulen eksploderte. Men det var også en suksess, for astronautene greide å komme tilbake i live.

1991: Biosfære 2

Det var ingen suksess å stenge åtte personer inne i det lukkede økosystemet i Arizona til over én milliard kroner. I forsøket skulle de livnære seg av planter og dyr avlet frem i det kjempestore drivhuset. Men mangel på mat, for lite oksygen og aggressive maur stoppet prosjektet. Columbia University og University of Arizona har likevel brukt kuppelen til miljøforskning senere.

1993: Apple Newton

Produksjonen av en bærbar datamaskin kjent som Apples største fiasko, ble skrinlagt etter seks år, men banet veien for iPad-en.

1998: Mars Climate Orbiter

NASA sendte opp sonden for å undersøke klimaet på Mars. Men etter 287 dagers tur brant den trolig opp i atmosfæren til Mars. Problemet oppsto fordi NASA brukte det metriske systemet, og ingeniørene på Lockheed Martin brukte engelske måleenheter.

Les om hvordan forskere, utviklere og yrkeslivet bruker fiaskoer. Last ned hele artikkelen gratis:

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å logge inn. Hvis ikke du allerede er registrert som medlem av natgeo.no, blir du bedt om å opprette en profil. Det tar mindre enn et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også