Egypts sjefarkeolog, Zahi Hawass (til høyre), rådfører seg med DNA-eksperter etter at de har tatt prøver av beinvev fra en av de mumiene som ble funnet i graven KV35 i Kongenes dal.

Galleri: Tut og hans familie

DNA-analyser avslører sannheten om guttekongens familie og gir ny innsikt i hans altfor tidlige død. Foto: Kenneth Garrett

27. september 2010

DNA-analyser avslører sannheten om guttekongens familie og gir ny innsikt i hans altfor tidlige død. Foto: Kenneth Garrett

Kongenes dal ligger gjemt i ørkendalene vest for Nilen. I oldtiden anså man det for et avsides sted og begravde Tutankhamon og de kongelige slektningene hans der, men i dag blinker lyset fra forstedene i Luxor ikke langt unna.

En kiste i massivt gull på omkring 110 kilo vernet om kongens balsamerte lik.

Den innerste kisten i et miniatyrsett med stadig mindre kister fra Tutankhamons grav bar innskriften Tiye. Inni lå det en hårlokk hår (nederste eske), kanskje til minne om en elsket bestemor.

Et balsamert foster fra minst 8. måned ble funnet i Tutankhamons grav sammen med et mindre og skjørere. Det ene eller begge kan ha vært døtre av faraoen.

Da grav KV21 ble funnet i 1817, lå det to godt bevarte kvinnelige mumier i den. Senere ble de ødelagt av vandaler. De foreløpige DNA-prøvene tyder på at den mumien som nå mangler hodet, kan være moren til i hvert fall det ene av de to fostrene fra Tutankhamons grav. I tilfelle er hun høyst sannsynlig Ankhesenamon, datteren til Aknaton og så vidt vites Tutankhamons eneste hustru.

Et skrin med elfenbensinnsatser, som også stammer fra Tutankhamons grav, viser ham sammen med sin elskede dronning. Ny kunnskap om helsetilstanden hans tyder på at han sannsynligvis var nødt til å bruke den staven han står med, som krykke.

Blant de gravstedte som ble funnet i graven KV35, var det en uidentifisert mumie som hittil bare har vært kjent som Den eldre damen. DNA-analyser har nå identifisert denne kongelige skjønnheten som Amenhotep 3.s hustru, Tiye, som var datter av det ikke-kongelige ekteparet Yuya og Tuyu, som ble funnet i 1905 i deres eget uberørte gravkammer, KV46.

Tutankhamons farmor, Tiye, ble balsamert med venstre arm bøyd over brystet – noe som fortolkes som en dronnings begravelsespositur. Statuen av henne fra tempelet i Karnak viser henne også med venstre arm bøyd.

Amenhotep 3. er nå identifisert som Tutankhamons farfar. Han regjerte i prakt og herlighet for ca. 3400 år siden, og mumien hans ble gravlagt med en hel mengde gravgaver. Flere hundre år senere prøvde prester å beskytte de kongelige mot gravrøvere ved å vikle mumiene inn i nytt lintøy og gravlegge dem på nytt gruppevis.

I 1898 ble kroppen til Amenhotep 3. funnet skjult sammen med over et dusin andre kongelige i graven KV35, som var gravmælet for bestefaren hans, Amenhotep 2.

Det har lenge vært en gåte hvem som var far til Tutankhamon. En av kandidatene er den kjetterske faraoen Aknaton, som vendte statsgudene ryggen og i stedet tilba en enkelt gud.

I 1907 oppdaget man en svært medtatt mumie i en liten grav, KV55, i Kongenes dal, som inneholdt et virvar av gravgaver som kan forbindes med forskjellige konger og dronninger fra slutten av 18. dynasti. De kongelige tilnavnene på den skadde kisten tydet på at liket inni kanskje var Aknaton. DNA-ana­lyser bekrefter nå at mumien er sønn av Amenhotep 3. ­ og dronning Tiye – som vi vet er foreldre til Aknaton – og far til Tutankhamon.

Ifølge DNA-analysene er denne mumien som er kjent som Den yngre damen, både helsøster til mumien fra KV55 (som sannsynligvis er Aknaton) og mor til barnet hans, Tutankhamon. Incest var ikke uvanlig i de egyptiske kongefamiliene.

De historiske kildene forteller at Aknaton var gift både med den berømte Nefertiti og en kvinne som het Kiya (neste bilde), men ingen av disse to kvinnene ble noen ganger omtalt som søsteren hans. Den yngre damen er sannsynligvis en av de fem kjente døtrene av Amenhotep 3. og Tiye.

Den berømte faraoen var resultatet av et forhold mellom to søsken. Det er nå avslørt at han hadde medfødt klumpfot og var rammet av en knokkel­sykdom som må ha gjort det veldig vondt å gå. Innavl kan ha forårsaket misdannelsen og til og med hindret ham fra å få en arving med kona si, som sannsynligvis var halvsøsteren hans.

Men uansett hva slags skavanker Tutankhamon kjempet med i livet sitt, etterlot han seg et bilde til ettertiden av strålende perfeksjon – gravmasken hans av gull, som oldtidens egyptere anså for en legemliggjøring av gudene, har blitt et verdenskjent ikon.

Kanskje du er interessert i ...

Les også