En oppsynsmann sørger for at maiskolbene tørker ordentlig i høstvinden i Yucay. Inkaene foredlet seg fram til gode maissorter som fremdeles trives godt i den fete jorden i elvedalen ved Urubamba. Mais var hovedavlingen som fylte kornkamrene, brødfødde arbeiderne og soldatene og ble gjæret til øl til festene.

Galleri: Machu Picchu

Et ukjent folk steg plutselig opp til maktens tinder i Andesfjellene. Derifra tvang de under seg kongedømmer, forvandlet landskapet og samlet et mektig rike. Foto: Robert Clark

14. april 2011

Et ukjent folk steg plutselig opp til maktens tinder i Andesfjellene. Derifra tvang de under seg kongedømmer, forvandlet landskapet og samlet et mektig rike. Foto: Robert Clark

Etter 550 år med flere jordskjelv står denne steinmuren i Ollan­tay-tambo ennå. Den inngikk en gang i en eien­dom som tilhørte inka­herskeren Pachacuti Inka Yupanqui. Inkaene hadde ikke jern- redskaper eller vogner med hjul, men likevel brøt de og trans-porterte steiner på over hundre tonn.

Kvinner som venter på å få haik ved Abra Málaga, går i klær som avspeiler landets historie. Sjalene er i inkastil, mens de ”omvendte” hattene og fyldige skjørtene er inspirert av spanjolene.

Et lappeteppe av åkrer nær Chinchero dekker det området som sannsynligvis tilhørte Tupa Inka Yu­­pan­- quis kongelige eien­dom. Inkaene var eksperter på å utnytte alle slags landbruks-nisjer i det store territo­riet. Her i over 3600 meters høyde dyrket de rotfrukter som poteter og holdt flokker av tamme lamaer og alpakkaer.

Terrasser med mineralholdig vann ved Maras gir salt når det fordamper, akkurat slik det gjorde det på inkaenes tid. I gammel tid het den nærliggende byen Kachi – ”salt” på det lokale språket.

Machu Picchu var et kongelig tilfluktssted høyt oppe i Andes-fjellene i Peru. De nøyaktig uthogde steinene og alle de perfekt anlagte terrassene vitner om inkaenes mesterlige byggeteknikk.

Spanjolene smeltet om nesten alle inkagjenstander av sølv eller gull. Bare få gjenstander finnes i dag, som denne seremonielle drikkeskålen utsmykket med et hellig kattedyr.....

og småfigurer fra offergraver: en mann med en adeligs lange øreflipper......

en kvinne med kokablader i venstre kinn....

og en lama.

For 500 år siden ble disse mumiene satt i forvridde stillinger og bundet inn i bylter for å gjøre det lettere å bære dem. Moderne gravrøvere har revet av svøpene deres i håp om å finne gull.

Fra leiren ved Machu Picchu begynte Hiram Bingham å studere et av de få inkastedene som de spanske erobrerne ikke fant.

Han dokumenterte arbeidet med flere tusen bilder fra dette Kodak-kameraet.

På en åsrygg over elven Urubamba dukker den kongelige eiendommen fram etter flere måneders jobb med å rydde flereårhundrers vegetasjon. Det nærmest ugjennomtrengelige terrenget hadde be­vart stedet helt uberørt.

Teamet til Hiram Bingham fant en hel rekke av gjenstander i ruinene, bl.a. et halv­måneformet anheng med spiralbølger....

et knivblad med en fisker og fangsten hans...

og en sjalnål med fugleutsmykning.

Mumiene av de tidligere herskerne sitter på den store plassen i Cusco for å drikke en symbolsk tår maisøl når den regjerende kongen utbringer en skål fra en rituell forhøyning. I rollen som vert tjente kongen som bindeledd mellom nåtiden og fortiden representert av de avdøde forfedrene. Hver kongelig mumie var oppstaset i fine klær og båret dit fra eiendommen sin, som fremdeles tilhørte ham etter døden.

Kanskje du er interessert i ...

Les også